Новини
16 Березня 2021
685

У Львові відкрили лабораторію технології штучного інтелекту

Згодом вони з’являться й в університетах Запоріжжя, Харкова та Одеси

У Львівському національному університеті імені Івана Франка відкрили освітньо-наукову лабораторію Технологій штучного інтелекту (ШІ), повідомляє пресслужба міністерства цифрової трансформації.

Проєкт створено Комітетом з розвитку штучного інтелекту в Україні при Міністерстві цифрової трансформації та Міністерством освіти й науки України. Найближчим часом такі лабораторії з’являться й в інших університетах України — у Запоріжжі, Харкові та Одесі.

“Серед основних завдань лабораторії — аналіз і впровадження нових технологій штучного інтелекту. Уже зараз в ній ведуться роботи щодо Self Driving Car, аналізу поведінки людини з даних потокових відео, машинного та глибокого навчання. Лабораторія буде використовувати результати досліджень у сферах медицини, охорони довкілля та розумних технологій”, — розповів віцепрем’єр-міністр — Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Загалом тут проводитимуть дослідження в галузі ШІ — машинного навчання, глибокого навчання, комп’ютерного зору, опрацювання природної мови, розумних роботів, віртуальної реальності тощо.

“Цього року провели зимову школу з інформаційних технологій Data Engineering and Security, у межах якої відбулися тематичні засідання з питань технологій штучного інтелекту. У школі взяли участь 580 слухачів та понад 70 спікерів. А в червні буде проведено “Літню школу з технологій штучного інтелекту”, — йдеться у повідомленні.

Лабораторія також сприятиме розвитку нових освітніх програм у галузі ІТ, зокрема High Performance Computing, Software Engineering (напрямок “Інженерія програмного забезпечення систем наук про дані та штучного інтелекту”). У планах — відкриття нової освітньої програми з технологій штучного інтелекту.

Крім того, Мінцифри розробила каталог освітніх програм для вступників університетів з інформацією про підготовку фахівців у галузі ШІ. У каталозі — аналіз даних, машинне навчання, комп’ютерний зір, розпізнавання образів, обробка природної мови. Заклади вищої освіти можуть знайти аналогічні програми, партнерів-роботодавців, меценатів і студентів.

Лабораторія також налагоджує співпрацю з міжнародними компаніями, такими як GlobalLogic та EPAM.

Як писали раніше Investory News, Мінцифри та інноваційний парк UNIT.City підписали меморандум, що передбачає створення представництва екосистеми Дія і тестовий майданчик, а надалі R&D-центр (Research & Development) з використання технології 5G на території UNIT.City

Нагадаємо також, міністерство цифрової трансформації України запустило унікальну платформу 360 Tech Ecosystem Overview, де можна знайти детальну інформацію про українські IT-компанії та стартапи.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram