Новини
4 Листопада 2021
726

У космос з Boeing: Компанія отримала дозвіл на запуск 132 супутників

Конкурент SpaceX і Amazon пропонуватиме інтернет приватним споживачам, урядовим й бізнес-користувачам

Фото: Boeing

Федеральна комісія зв’язку США (Federal Communications Commission, FCC) схвалила проєкт Boeing із запуску 132 супутників на низьку навколоземну орбіту для розгортання мережі широкосмугового доступу до Інтернету з космосу, повідомляє The Verg.

Видання зазначає, що SpaceX і Amazon, які також займаються створенням мережі супутникового інтернету, мають більш грандіозні показники щодо кількості супутників. У SpaceX їх загальна кількість має сягати майже 12 тис., а у межах програми Kuiper від Amazon буде запущено 3236 супутників.

Як зазначає Ain.ua, у Boeing планують вивести 132 супутники на низьку навколоземну орбіту на висоті 1056 км. Ще 15 буде виведено на “негеостаціонарну орбіту” на висоті від 27 355 до 44 221 км. Компанія заявляє, що хоче використовувати супутники, аби пропонувати широкосмуговий доступ до інтернету та послуги зв’язку приватним споживачам, урядовим і бізнес-користувачам.

Поки угруповання супутників розгортатимуться, послуги комічного інтернету від Boeing будуть доступними тільки користувачам у Сполучених Штатах, Пуерто-Рико та Віргінських островах. Але як тільки створення мережі завершиться — вона стане доступною у всьому світі.

Всі 147 супутників будуть вести мовлення в V-діапазоні, більш високочастотному сегменті бездротового спектра, ніж діапазони Ka і Ku, використовувані мережею Starlink від SpaceX або ще не розгорнутими супутниками Project Kuiper від Amazon.

“Використання V-діапазону може забезпечити більшу швидкість передачі даних, разом з тим воно пов’язане з більшим ризиком перешкод, оскільки вищі частоти мають більше проблем із проникненням у тверді об’єкти”, —  йдеться у повідомленні.

У Boeing наразі є шість років на запуск половини свого супутникового угруповання і дев’ять років — на розгортання всієї мережі. Компанія попросила FCC послабити ці вимоги — вона хотіла взяти на себе зобов’язання запустити лише п’ять супутників протягом перших шести років і запросила 12-річний період для запуску всього угруповання, але комісія відхилила цей запит.

Наразі у перегонах з розгортання космічного інтернету беруть участь три великі технологічні компанії: SpaceX, Amazon і Boeing. Starlink від SpaceX вже має 1420 супутників на робочих орбітах (щоправда, для повного запуску мережі потрібно 12 тис.) і надає свої послуги користувачам в обмеженому списку країн.

Amazon та її Project Kuiper на початку листопада 2021 року лише запросила в американської федеральної комісії зі зв’язку дозвіл на запуск 2022 року прототипів супутників. А Boeing отримала схвалення проєкту із запуску 132 супутників на низьку навколоземну орбіту.

SpaceX раніше висловлювала стурбованість тим, що пропозиція Boeing щодо запуску на вже завантажені низькі орбіти може збільшити ризик зіткнення з іншими супутниками. У 2019 році SpaceX заявила FCC, що мережа Boeing створить “явну небезпеку шкідливих перешкод”. Супутники Starlink обертаються на висоті близько 550 км, де вже знаходиться угруповання OneWeb і куди поїдуть супутники Amazon після запуску.

Нагадаємо, у лютому SpaceX доставила на орбіту чергову партію супутників для “космічного” інтернету. Компанія Ілона Маска є найбільшим супутниковим оператором у світі.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram