Новини
16 Листопада 2020
846

У космос і назад: SpaceX запустила перший екіпаж до МКС на кораблі Crew Dragon

Компанія вперше відправила одразу чотирьох астронавтів – до цього могла тільки двох

Фото: Twitter/SpaceX

SpaceX запустила перший екіпаж до МКС на кораблі Crew Dragon. До станції вирушили чотири астронавти – троє з NASA й один з японського космічного агентства.

Місія Crew-1 стала першою повноцінною місією SpaceX і NASA до МКС і другим запуском людей для компанії, яка вперше відправила у космос одразу чотирьох осіб – Майкла Хопкінса, Віктора Гловера, Шеннон Уокер, а також Соїті Ногуті – перший іноземець, якого SpaceX запустила у космос.

До цього SpaceX запускала двох астронавтів, а на російських “Союзах” містилося не більше трьох осіб. У компанії зазначили, що астронавти проведуть на МКС до шести місяців і покинуть станцію навесні 2021 року.

Crew-1 вийшов на орбіту протягом 12 хвилин після запуску, але астронавти понад добу проведуть у капсулі до стикування з МКС. Корабель долетить до станції тільки через 27 годин і сам приєднається до станції.

Перший ступінь ракети Falcon 9, яка вивела Crew-1 на орбіту, успішно приземлився на баржу Of Course I Still Love You. Його використають повторно для наступного пілотованого запуску.

Астронавти, яких доставить Crew Dragon, приєднаються до трьох членів екіпажу МКС, які уже знаходяться на станції – Сергію Рижикову, Сергію Кудь-Сверчкову та Кейт Рубінс. “Таким чином на орбіті вперше за десятиліття опиниться одразу сім осіб одночасно, але станція виявилася до цього не готова. Через це Майклу Хопкінсу доведеться ночувати у капсулі Crew Dragon, на якій він прилетів”, – зазначає Vc.ru.

І додає, що SpaceX внесла декілька змін після свого першого запуску корабля з людьми на борту. Компанія оновила тепловий щит на Crew Dragon: після тестового польоту з’ясувалося, що він руйнується сильніше, ніж очікували інженери. У SpaceX також змінили спосіб вимірювання атмосферного тиску, щоб парашути розкривалися вчасно – вперше вони розкрилися занадто близько до Землі.

Ще однією зміною стала процедура посадки. Після того, як перший корабель Crew Dragon приводнився у Тихому океані, до нього дуже швидко припливли човни сторонніх ентузіастів. Тепер компанія домовилася з береговим захистом США й організувала закриту 10-мильну зону навколо місця посадки корабля.

Нагадаємо, 30 травня SpaceX запустила свій перший корабель з людьми на борту – Дагом Херлі та Бобом Бенкеном, але той політ був демонстраційним. Тоді основна задача астронавтів полягала у тестуванні систем корабля. На відміну від основних складів МКС, Бенкен і Херлі пробули на станції всього близько двох місяців замість пів року, на які відправляють звичайні місії.

На початку серпня астронавти повернулися на Землю, що стало фінальною стадією випробування Crew Dragon, яка показала, що корабель може безпечно доставляти людей у космос і назад.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram