Новини
27 Квітня 2021
539

У компанії Джефа Безоса оскаржують контракт NASA зі SpaceX для доставки людей на Місяць

Рахункова палата федерального уряду США має 100 днів на розгляд заяв

Космічна компанія Blue Origin мільярдера Джеффа Безоса не погоджується з рішенням NASA щодо вибору компанії SpaceX Ілона Маска для доставки людей на Місяць, повідомляє Reuters.

Компанія подала протест на 50 сторінок до Рахункової палати федерального уряду. Виконавчий директор Blue Origin Боб Сміт заявив NYT, що у NASA недооцінили їх переваги й зменшили технічні проблеми SpaceX.

“У NASA провели помилкову закупівлю для програми Human Landing System і в останню хвилину змінили пріоритети. Їх рішення усуває можливості для конкуренції, значно звужує базу постачань і не тільки затримує, а й ставить під загрозу повернення Америки на Місяць. Через це ми подали протест”, — заявили в Blue Origin.

Компанія пропонувала доставити людей на Місяць за $6 млрд. SpaceX просила вдвічі менше — $2,9 млрд. Керівник Blue Origin Сміт додав, що у NASA узгоджували вартість контракту зі SpaceX. “Обговорень з іншими компаніями не було. У нас не було можливості переглянути (вартість контракту, — ред.). І це несправедливо”, — заявив Сміт.

У SpaceX не прокоментували ситуацію. При цьому Ілон Маск відповів NYT, що Blue Origin ще не вивела на орбіту жодної своєї ракети. Інший учасник конкурсу, Dynetics, також вирішив оскаржувати рішення NASA. У Рахункової палати є 100 днів на розгляд заяв.

Нагадаємо, у лютому SpaceX доставила на орбіту чергову партію з 60 супутників для “космічного” інтернету. Наразі компанія Ілона Маска — найбільший супутниковий оператор у світі.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram