Новини
6 Жовтня 2022
440

У Китаї запустили найбільшу у світі “батарейку”

Установка зберігання енергії на стислому повітрі має потужність 100 МВт

Китайські вчені повідомили про успішне підключення до енергосистеми демонстраційного проєкту удосконаленого сховища енергії на стислому повітрі. Установка потужністю 100 МВт розгорнута у провінції Хебей на півночі Китаю та готова до комерційної експлуатації, повідомляє Китайська академія наук.

Електростанція може виробляти понад 132 млн кВт електроенергії на рік. Цього достатньо для того, щоби забезпечити енергією від 40 до 60 тис. домогосподарств у періоди пікового споживання електрики. За оцінкою вчених, включення нової установки допоможе заощадити 42 тис. тонн вугілля та скоротити викиди вуглекислого газу на 109 тис. тонн на рік.

Накопичувач, розроблений у Китаї, нагадує гідроелектростанцію, тільки замість води у спеціальних резервуарах накопичується повітря. За допомогою двигуна повітря закачується у накопичувач. Для отримання енергії стиснете повітря випускається та обертає турбіну. Представлена ​​технологія дозволяє зберігати надлишок енергії в періоди, коли зростає виробництво (наприклад, вдень для сонячної енергії або у вітряну погоду для вітрогенераторів) і використовувати його в періоди споживання.

Традиційний накопичувач залежить від викопного палива, вимагає великих ємностей для зберігання газу і має не дуже високу ефективність. Щоб подолати ці обмеження, китайські вчені розробили резервуар зі штучним повітрям для підвищення густини зберігання енергії та зменшення залежності від великих каверн для зберігання газу. А рециркуляція тепла стиснення вирішує проблему залежності від викопного палива.

Дослідники зазначають, що нова установка є прикладом економічного та екологічного виробництва. У разі успішних випробувань аналоги буде збудовано й в інших містах Китаю.

Нагадаємо, Китай витратив рекордні $8,3 мільярда на російські енергоносії. Країна продовжує нарощувати споживання російських енергоносіїв.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram