Новини
23 Січня 2020
1 109

У Давосі: Мінінфраструктури та Deutsche Bahn підписали меморандум щодо розвитку Укрзалізниці (Оновлено)

За словами Олексія Гончарука, німецькій стороні віддадуть компанію в управління на 10 років

Влада України хоче віддати національному оператору залізниць Німеччини Deutsche Bahn AG (DB) в управління на 10 років АТ “Укрзалізниця”. Про це повідомив прем’єр-міністр Олексій Гончарук під час “Українського сніданку” в Давосі.

“Так, ми хочемо віддати німцям на 10 років в управління залізницю”, — сказав він.

Гончарук також додав, що, всупереч тому, що ще потрібно домовлятися і погоджувати деталі рішення і документи, “політичне рішення щодо цього вже прийнято і це вже величезний крок”.

У середу, 22 січня, у Давосі Міністерство інфраструктури України та національний оператор залізниць Німеччини Deutsche Bahn AG підписали меморандум про взаєморозуміння для подальшої співпраці в транспортній галузі та розвитку АТ “Укрзалізниця”.

Згідно з меморандумом, сторони будуть вивчати можливості створення стратегічного партнерства (альянсу) міжнаціональними залізничними операторами України (АТ Укрзалізниця) і Німеччини (Deutsche Bahn AG і її дочірні компанії) з метою обміну досвідом, практиками, ідеями, досягнутим прогресом DB (і його дочірніх компаній) і обговорення можливих рішень щодо підвищення ефективності залізничних перевезень в Україні та застосування кращих управлінських практик.

“Це меморандум ще не про приватизацію, і не про концесії, але про стратегічне партнерство. Це прекрасна новина”, — зазначив прем’єр-міністр.

Як розповів Гончарук у своєму Телеграм-каналі, німецькі фахівці будуть реформувати управлінські механізми “Укрзалізниці”, а Україна повністю зберігає за собою контроль над підприємством.

Крім того Мінінфраструктури та DB сприятимуть взаємній обробці пропозиції про розвиток залізничної мережі та рухомого складу з урахуванням сучасних стандартів екологічності й інноваційності транспорту.

Але щось пішло не так …

Однак, згодом Deutsche Bahn спростував заяву прем’єр-міністра України Олексія Гончарука.

“Німецький залізничний оператор Deutsche Bahn буде надавати “Укрзалізниці” консультативні послуги”, — зазначив представник прес-служби компанії Керстін Екштайн.

За його словами, мова про управління не йде.

“Ці послуги надаватиме компанія DB Engineering & Consulting, яка входить в Deutsche Bahn. Вона допоможе українській компанії вирішити ряд підприємницьких і технічних питань”, — додав він.

Як писали раніше Investory News, міністр інфраструктури Владислав Криклій, директор ЄБРР в країнах Східної Європи та Кавказу Маттео Патроне і від Укрзалізниці (УЗ) — голова правління Євген Кравцов і член правління Іван Юрик — підписали меморандум з приводу співпраці щодо підготовки компанії до первинного публічного розміщення акцій. Потреба компанії у капітальних інвестиціях у наступні п’ять років становить майже $6 млрд.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram