Новини
12 Жовтня 2021
617

У Данії ціни на енергоносії досягли найвищого рівня за дев’ять років

Тим часом через брак вугілля Індія може зіткнутися з енергетичною кризою

У Данії ціни на електроенергію та газ зросли на 2,2% за останні роки й наразі знаходяться на найвищому рівні з листопада 2012 року. Про це свідчать дані Статистичного управління Данії, повідомляє The Local.

Електроенергія значно підвищує ціни на енергоносії, подорожчавши на 15,2% за останні 12 місяців, що призвело до найвищої ціни за 13 років. “Високі ціни почасти є результатом відносно невеликої кількості опадів в Норвегії влітку”, — зазначив старший економіст Данської торгової палати Крістіан Скрівер.

І додав, що це призвело до виснаження запасів води на скандинавських гідроелектростанціях, які виробляють енергію в країні, враховуючи Данію, що призвело до різкого зростання цін на електроенергію. “Додалося до цього зменшення кількості вітру влітку, яке призвело до зниження вироблення електроенергії вітром”, — наголосив Скрівер.

Ціни на газ також різко зросли на 52,8% минулого року, що є найбільш різким підвищенням за 12 місяців з 1980 року. “Газ чинить менший вплив на загальні ціни на енергію для данських споживачів, але це означає, що 400 тис. домашніх господарств у країні, які опалюються газом, стикаються з великим збільшенням рахунків”, — йдеться у повідомленні.

Тим часом індійські запаси вугільних електростанцій знаходяться на критично низькому рівні, повідомляє CNBC. Це небезпечна ситуація для економіки країни, адже спалювання вугілля становить 70% від електрогенерації країни.

“За даними індійського уряду, 80% всіх вугільних електростанцій в країні мають запаси палива менш ніж на вісім днів, а у половини з них — вугілля вистачить не більше ніж на два дні роботи. Тоді як протягом останніх чотирьох років запасів вугілля на кожній ТЕС вистачало приблизно на 18 днів”, — зауважує директор з досліджень рейтингової фірми CRISIL, дочірньої компанії S&P Global Хетай Ганді.

Він прогнозує, що запаси відновляться до грудня за 8-10 днів. “Але очевидно вони не зростуть навіть близько за 18 днів до березня”, — наголошує Ганді.

Пік попиту на електроенергію в Індії припав на квітень і серпень у період другої хвилі COVID-19. “Хоча тоді економіка відновилася швидше, ніж очікувалося, електростанції були не готовими до піка попиту на енергію цього року”, — пояснює Ганді.

Запаси інших джерел електрики як, наприклад, газ і атомна енергія, також виснажилися.

Як зазначає головний аналітик Wood Mackenzie Сандіп Калія, енергетична криза виникла на фоні проблем з постачанням вугілля через сезон дощів. Постачання сильно сповільнилося через дощі, оскільки чимало маршрутів затопило.

Крім того, імпорт вугілля індійськими електростанціями знизився на 45% у липні та серпні проти аналогічного минулого року. “Це пов’язано зі зростанням цін на закордонну сировину”, — зазначає видання.

Раніше Investory News писали, що Європа зможе подолати енергетичну кризу на фоні нестачі газу та високих цін на імпортне паливо завдяки нарощуванню потужностей сонячних і вітряних електростанцій.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram