Новини
27 Грудня 2020
623

У Червоному морі іржавіє танкер з мільйоном барелів нафти: Його загибель призведе до екологічної катастрофи

Організація Об’єднаних Націй намагається отримати доступ до судна, але поки безрезультатно

Танкер FSO Safer вже понад п’ять років кинутий у Червоному морі біля узбережжя Ємену. В його трюмах перебуває близько мільйона барелів нафти, яка виллється на поверхню в разі загибелі судна, пише ScienceAlert.

Єменська нафтова компанія втратила доступ до свого корабля з того часу, як на материку розгорілася війна між союзними Ірану повстанцями-хуситами та силами під керівництвом Саудівської Аравії, у 2015 році.

Експерти з навколишнього середовища попереджають, що при теперішньому статусі кво всього лише питання часу, коли всі 34 резервуари Safer поринуть у море, що призведе до розливу нафти в чотири рази більшому, ніж катастрофа Exxon Valdez у 1989 році.

“Витік в один мільйон барелів обіцяє регіональну екологічну і гуманітарну катастрофу. Станеться гарантований підрив здоров’я і позбавлення засобів до існування мільйонів людей, що живуть у пів дюжини країн уздовж узбережжя Червоного моря. Повітря, яким вони дихають, харчові продукти, які вони отримують від моря — все це знаходиться під безпосередньою загрозою”, — йдеться у звіті експертної групи з США, Німеччини, Ізраїлю та Швейцарії.

Згідно з дослідженням, місцеві течії забезпечать поширення нафти кораловими рифами, які покривають майже всі 4 тис. км узбережжя Червоного моря.

На фото: морське дно в затоці Акаба

Залив Акаба, розташований у самій північній частині Червоного моря, є домом для однієї з найбільш незайманих рифових екосистем у світі, а його корали довели свою дивовижну стійкість до підвищення температури й закислення океану. Розлив такого масштабу може його погубити.

За словами експертів, Safer знаходиться на останній стадії руйнації.

“З аналізу ясно, що взимку розлив нафти буде поширюватися далі на північ і в центр Червоного моря у порівнянні з розливом влітку. Отже, необхідно вжити заходів до зими, оскільки розлив взимку гарантує, що нафта пошириться далі на північ і буде залишатися довше у пастці в Червоному морі”, — пишуть експерти.

Повідомляється, що повстанські сили нарешті погодилися дозволити ООН оглянути й відремонтувати танкер. Однак, згідно з домовленістю, це відбудеться не раніше січня. Останнього разу повстанці погодилися надати доступ до судна влітку 2019 року, але незабаром передумали.

Всупереч декільком повідомленням про корозії труб і джерел, Міжнародна морська організація ООН (IMO) дотепер не має остаточних гарантій для проведення ремонту судна або видалення нафти.

“У нас є остання можливість відкачати нафту з судна і створити запаси бонових загороджень на регіональному рівні для стримування неминучого розливу”, — йдеться у звіті.

У липні екологічна група Ємену підрахувала, що навколишньому середовищу потрібно 30 років, щоб відновитися, якщо Safer потоне, і понад 126 тис. осіб в одній тільки цій країні потенційно можуть втратити гроші на прожиття через подальше забруднення.

Забруднення може призвести до зупинки роботи численних опріснювальних заводів у регіоні, що позбавить води мільйонів людей. Багато жителів Ємену вже стикаються з голодом і бідністю через тривалі війни.

Нагадаємо, Данія вирішила повністю відмовитися від геологічної розвідки нафти й газу в Північному морі, щоб до 2050 р. повністю припинити видобуток викопного палива. Влада країни скасувала останній раунд ліцензування на розробку родовищ. Подібних рішень до цього часу не приймав жоден уряд світу.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram