Новини
9 Січня 2020
722

У 2019 році міжнародні резерви України зросли до семирічного максимуму

На 22% до $25,3 мільярда – востаннє більший від вищезазначеного обсяг було зафіксовано ще у грудні 2012 року

У 2019 році міжнародні резерви України зросли до семирічного максимуму – загалом на 22% до $25,3 млрд. Востаннє більший від вищезазначеного обсяг було зафіксовано ще у грудні 2012 року, повідомляє НБУ у Facebook.

Зазначається, що збільшити міжнародні резерви загалом на $4,5 млрд за рік Національному банку вдалося завдяки збереженню сприятливої ситуації на валютному ринку, яка зумовлювалася подальшим прискоренням економічного зростання та стійким припливом іноземного капіталу в країну.

Упродовж минулого року пропозиція валюти на міжбанківському ринку значно переважала попит. “Високий рівень пропозиції забезпечували українські компанії-експортери, передусім, аграрії, які, навіть попри певне погіршення умов торгівлі на світових ринках, нарощували обсяги продажів, а також іноземні інвестори, які продали $4,3 млрд для купівлі гривневих державних облігацій (ОВДП)”, – зазначили в НБУ.

І додали, що зовнішнє фінансування активно залучали державні та приватні компанії. “Водночас попит імпортерів на валюту був помірним, зокрема завдяки зниженню світових цін на енергоносії. Також меншими були обсяги репатріації дивідендів бізнесу за кордон”, – зазначає регулятор.

Національний банк викуповував сформований надлишок валюти для поповнення міжнародних резервів, не перешкоджаючи ринковому тренду на зміцнення національної валюти. За підсумками року чиста купівля валюти Національним банком сягнула $7,9 млрд, що є найвищим показником за останні 14 років.

Нагадаємо, у 2020 році Національний банк України запланував інспекційні перевірки в 45 банках.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram