Новини
15 Травня 2019
1 039

У 2018 році українські стартапи залучили $323 млн

71% всіх інвестицій припадає на три компанії – GitLab, BitFury, People.ai

Фото: Pixabay

Минулого року стартапам та IT-компаніям вдалося залучити  $323 млн, не враховуючи угод під NDA (заборонено розголошувати подробиці). Це на 22% більше, ніж у 2017 році, повідомляє AVentures Capital спільно з Українською асоціацією венчурного та приватного капіталу (UVCA) в дослідженні венчурного та IT-ринку України за підсумками минулого року – Dealbook 2019.

Як зазначається, більшу частину склали інвестицій в зростання і розвиток, що є наступними за серією В. Щодо інвестицій на стадіях seed-Series B, то їх обсяг, у порівнянні з позаминулим роком  збільшився на $6 млн. Так, у 2017 році склав $73 млн, а у 2018 – $79 млн.

Основна частина всіх інвестицій на ринку за 2018 рік, а це 71% від загального обсягу, припадає лише на три компанії з українським корінням (офіси розробок знаходяться в Україні, а в команді засновників наші співгромадяни) – GitLab, BitFury, People.ai.

Серед них найбільше вдалося залучити стартапу GitLab, що засновано харків’янином Дмитром Запорожцем – $120 млн. За інформацією LIGA.net, у вересні минулого року він залучив $100 млн інвестицій серії D від Iconiq Capital.

“В результаті угоди компанія стала “єдинорогом” – її оцінка перевищила $1 млрд. У грудні в GitLab також проінвестував фінансовий конгломерат Goldman Sachs”, – пише видання.

BitFury та People.ai залучили по $80 і $30 млн відповідно.

До Топ-10 угод 2018 року, за оцінкою Dealbook 2019,  увійшли також Busfor ($8,5 млн), YayPay ($8,4 млн), DreamTeam ($5 млн), Restream ($4,5 млн), Preply ($4 млн), PromoRepublic ($1,5 млн), Spinbackup ($1,5 млн).

Всього у дослідженні нараховується 44 інвестиції. Нижче наведено 20 найбільших угод за минулий рік.

В дослідженні зазначено, що наразі існує мала кількість локальних українських фондів, які підтримують стартапи посівної стадії.

“Переважно вони фінансують стартапи з фонду 1 (десятки – рідко сотні тисяч доларів на проект). Лише одиниці збирають фонд 2 об’ємом трохи більше”, – зазначається у  Dealbook 2019. Так, серед локальних інвесторів – ICU, AVentures, U.ventures, Dragon Capital, Horizon Capital  та інші (див. таблицю).

Традиційно найактивніше в українські розробки  інвестують американські та європейські фонди й ангели. Серед основних: Soros Fund Management, Korelya Capital, General Catalyst, Almaz Capital та інші.

Що стосується огляду української IT-системи, то у дослідженні відмічається, що наразі в Україні розташовані офіси 19 великих міжнародних ІТ-компаній та стартапів. Серед них: Oracle, Samsung, Ericsson, Huawei та інші.

Більшість з них сконцентрована у Києві, також R&D розміщуються у Харкові, Одесі, Дніпрі, Львові.

Чимало IT-гігантів, наприклад таких як, Google, користуються послугами українських IT-спеціалістів через послуги аутсорсингових компаній. “Однак таке співробітництво часто під NDA”, – зазначається у дослідженні.

Раніше Investory News писали, що згідно з дослідженням The State of European Tech 2018 в Україні налічується майже 185 тис. розробників програмного забезпечення. Що стосується інвестицій в українські стартапи, то у 2018 вони склали $290 млн, що на $25 млн більше, ніж у 2017 році.

Окрім того за інформацією UVCA загальний обсяг венчурних інвестицій в українські ІТ-компанії минулого року досяг $336,9 млн. А це майже в півтора раза більше, ніж у 2017 році.

Нагадаємо, що українські стартапи потрапили до списку найбільш швидкозростаючих технологічних компаній. Наприклад, український стартап 3DLook, що працює над технологією сканування людського тіла по фото. У минулому році залучив $1 млн від U.Ventures і 500 Startups.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram