Новини
18 Липня 2019
776

У 2018 році Україна експортувала ліки в 81 країну

У 2017 році продукцію українських фармацевтичних компаній купували в 50 країнах світу

Обсяги експорту ще не досягли докризового рівня, але вони зростають: у 2014 році українська фарміндустрія експортувала продукції на $235 млн, у 2016-му – на $167 млн, а у 2018-му – на $184 млн. Про це йдеться в інфографічному довіднику “Фармацевтика України 2019”, підготовленому компанією Top Lead.

Основними експортерами залишаються країни близького зарубіжжя, але компанії також додають до своєї географії й нові регіони: Близький Схід, Азійсько-Тихоокеанський регіон і країни Євросоюзу. До топ-10 увійшли також Бразилія й Ірак.

Із 2016-го до 2018 року українські виробники фармацевтичної продукції отримали від регуляторних органів країн-членів Євросоюзу дев’ять сертифікатів GMP (Good Manufacturing Practice – “Належна виробнича практика” – правила, які встановлюють вимоги до організації виробництва і контролю якості лікарських засобів), що допоможе просувати препарати на європейські ринки, наголошують у дослідженні.

“Відкритий ринок ЄС і спрямованість українських виробників на отримання сертифікатів GMP створюють можливості для експорту українських ліків до Євросоюзу”, – зазначив генеральний директор компанії Top Lead Станіслав Шум.

“Глобальний річний об’єм продажу лікарських засобів до 2024 року зросте з нинішніх $911 млрд до $1,25 трлн. Україна стане частиною цього зростання”, – вважає голова ради директорів Darnitsa Group Дмитро Шимків.

За рівнем інтенсивності інвестицій фармацевтика в Україні ділить друге місце з телекомунікаціями, несуттєво поступаючись харчовій промисловості, до топ-5 галузей також увійшли агропромисловий комплекс і нафтопереробка, свідчать результати попереднього дослідження, підготовленого компанією Top Lead.

Нагадаємо, що середньорічний темп зростання аптечного ринку ліків в Україні протягом останніх трьох років становив 11%.

Раніше Investory News повідомляли, що минулого року Україну вибрали для лікування близько 65 тисяч іноземців, кожен з яких у середньому витратив $2−2,5 тис. На сьогодні 120 клінік у різних регіонах країни приймають пацієнтів-іноземців. Найчастіше іноземці відвідують офтальмологічні клініки, стоматологічні кабінети або відправляються на санаторно-курортне лікування.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram