Герої
3 Лютого 2022
2 532

Тьєррі Мюглер: Дотик митця

Історія успіху людини, театральний стиль якої не сплутати ні з ким

Тьєррі Мюглер — відомий французький дизайнер, режисер, фотограф, парфумер. Прихильник гострої сексуальності та жіночності. Дизайнер костюмів цирку Cirque du Soleil, сім’ї Кардашьян-Дженнер та режисер шоу Бейонсе.

Хлопець народився 21 грудня 1948 року в Страсбурзі. Він з раннього віку виявляв інтерес до мистецтва — з 9 років займався балетом. Трохи пізніше його зацікавило дизайнерське мистецтво, і він вступає до Страсбурзької школи декоративних мистецтв. У 14 став виступати у Національній опері Рейну та водночас закінчив курси живопису. Мюглер досконально вивчив усі закони, за якими працює спектакль — потяг до театральності, створення вистави він зберігав протягом усієї кар’єри.

У 1968 році він переїжджає до Парижа, де Тьєррі влаштовується в мережу бутиків Gudule художником з ескізів та оформлювачем інтер’єрів. Паралельно юнак розробляє колекції для будинків моди Барселони, Парижа, Мілану та Лондона.

У 1973 році дизайнер показує першу іменну колекцію під назвою Café de Paris. Вона викликала подив у модної публіки. Відверто сексуальні вбрання Мюглера виглядали неординарно, на той час у моді були мінімалістичні прямі силуети з потягом до футуризму. Натомість дизайнер оголював груди та ноги клієнток. Найчастіше Мюглер працював зі шкірою, вінілом, лайкрою та джерсі.

Колекція привернула увагу Дрібні Трентон, редактора моди французького ELLE. Вражена творчістю молодого дизайнера вона взяла його під крило та організувала показ його колекції в Японії.

У 1974 році з’явилася іменна марка Thierry Mugler. Стиль дизайнера чітко позначився вже с першої колекції — це затягнута у вузький складний корсет талія, бандажні елементи та декольте, багато оголеного тіла, прозорі тканини, високі розрізи та надлишковий декор. За наполегливим прагненням якомога хитріше роздягнути жінку стояла цілком класична ідея поклоніння жіночому тілу: лінії крою та оздоблення повторювали анатомічні контури, а силуети нагадували античний одяг.

Тьєррі було мало однієї жіночої моди prêt-à-porter, йому хотілося освоювати нові форми. У 1977 році він влаштовує перший показ-виставу, який сам і продюсував. Тьєррі Мюглер був першим, хто перетворив свої покази на видовищні шоу, ще до Alexander McQueen та Victoria’s Secret.

У 1978 році дизайнер відкриває бутік у Парижі за адресою Площа Перемог, 10.

Цього ж року він запускає чоловічу лінію L’homme Mugler. З чоловічим одягом він працює так само сміливо, як і з жіночим. Чоловіки всього світу охоче купують авангардні моделі молодого дизайнера.

У 1980 році до Мюглера звернувся Бернар Арно з пропозицією обійняти посаду креативного директора Діор. Переговори велися дуже серйозно. Обидва чоловіки невдовзі зрозуміли, що в Тьєррі надто сильний потяг до самовираження для такої роботи. І посаду віддали Джанфранко Ферре.

Займаючись двома лініями одягу, Мюглер паралельно захоплювався фотографією. У 1988 році виходить його перший альбом фотографій Thierry Mugler, Photographe зі знімками з подорожей.

Він також займався режисурою короткометражок, кліпів та рекламних роликів, створював сценічні костюми — наприклад, одягав п’єсу “Леді Макбет” у Comédie Française. Тьєррі отримав найбільший бюджет в історії театру на виготовлення костюмів. Вражаючим стало вбрання, створене для леді Макбет, тільки мантія якого важила 34 кг. Його будинок моди в цей час переживає розквіт.

У 1992 році французький Синдикат високої моди попросив Тьєррі зробити колекцію haute couture, яку було показано в готелі “Ріц” — це була найвища модна планка.

Саме тоді Тьєррі вирішив створити парфуми. Модельєр розробив революційний за формою та складом аромат Angel. Він був створений без жодної квіткової ноти. Сутність жінки підкреслювалася запахом випічки, яку готувала мати Тьєррі. В основі аромату лягли ноти праліне та шоколаду з пачулі. Флакон парфумів — це ексцентрична блакитна зірка, яку для марки розробили склярі Brosse Master Glassmakers. Аромат швидко став хітом продажів, а на рекламних плакатах зі слоганом “Остерігайтеся янголів” красувалося обличчя моделі та дружини Міка Джаггера Джеррі Холл. Усі рекламні кампанії Тьєррі знімав сам.

Потім були запущені ще кілька парфумів, але Angel залишається найуспішнішим в історії бренду, обійшовши навіть легендарний Chanel №5.

У 1992 році вийшов кліп режисури Мюглера на Too Funky Джорджа Майкла, в якому було дуже багато моди, відомих манекенниць та експериментів із костюмами. Так народився ще один культовий образ — корсет, що нагадує передню частину мотоцикла. У кліпі Майкла його одягла модель Емма Віклунд, а 2019-го це ж вбрання для зйомки приміряла Ірина Шейк.

Кульмінацією дизайнерської кар’єри став осінньо-зимовий показ 1995 року, присвячений двадцятирічному ювілею творчості. Для масштабного заходу було обрано паризький Зимовий цирк. Старовинний інтер’єр перевтілився — для шоу були побудовані унікальні декорації, які вінчала величезна зірка, символ культових парфумів Mugler Angel. На подіумі були суцільно зірки: Наомі Кемпбелл, Лінда Євангеліста, Надя Ауерманн, Кармен Делль’Орефіче та інші.

За злетом сталося не менш стрімке падіння. До середини 90-х марка стала згасати. Почалися фінансові проблеми, тому що Тьєррі, який не бажав слідувати новим естетичним тенденціям, потрапив у капкан свого амплуа: гіпертрофована фемінність перестала продаватися, тому що на зміну їй прийшла андрогінність. У 2001 році будинок став дуже збитковим і закрився.

Тим часом сам Тьєррі у 2002 році розробляв костюми для Cirque du Soleil, для шоу Zumanity. Також він почав захоплюватися створенням флаконів для парфумів.

2003 року Мюглер залишив бренд — у моді, на його думку, ставало дедалі більше комерції, що, звичайно, могло завадити творити вільно. Мюглер почав частіше використовувати повне ім’я, дане йому при народженні — Манфред Тьєррі. Від нього дизайнер відмовлявся свідомо, доки робив кар’єру в Парижі. Він також зайнявся спортом, бажаючи повернути колишню підготовку, і згодом став схожим на статую Давида. Ще Мюглеру — вимушено довелося зробити кілька пластичних операцій. Він сильно пошкодив голову та обличчя, коли займався у залі він впустив штангу.

У 2005 році Томас Енгельхарт зайнявся чоловічою лінійкою будинку моди. Це принесло бренду серйозний комерційний успіх. Щодо жіночої частини — з 2008 до 2010 року нею займалася Розмарі Родрігес, що не принесло Thierry Mugler успіху.

У 2008 році кутюр’є співпрацював з Бейонсе в межах концертного туру “I am…”. Мюглер не просто створив для співачки концертні образи, але також консультував при створенні креативної концепції.

Того ж року Мюглер випустив аромат Womanity.

У 2010 році креативним директором Thierry Mugler призначили Ніколя Формікетті. Стиліст Леді Гаги, якому належить авторство сукні з м’яса, та креативний директор Uniqlo ніколи раніше не займався безпосередньо дизайном. На першому ж показі Формікетті виступала Гага зі створеними спеціально для шоу треками, а у рекламі чоловічої лінії знявся Zombie Boy. Але медійності не завжди достатньо для комерційного благополуччя.

На фото: Карді Бі у сукні Тьєррі Мюглера

У 2013 році Ніколя покинув Thierry Mugler і перейшов до Diesel. Трохи пізніше керівництво марки оголосило про нове — і останнє призначення: посаду креативного директора обійняв Давид Кома — британський дизайнер грузинського походження. Його дипломна колекція виявилася найкращою на курсі в Central Saint Martins, а магістерська робота отримала нагороди Harrods Design Award та Vauxhall Fashion Scout Merit Award. Давид тільки-но закінчив навчання, але в його вбраннях вже з’являлися Меган Фокс, Бейонсе та Шеріл Коул. Він не експлуатує фірмову сексуальність марки. Натомість він продовжує інші традиції бренду: анатомічний крій та любов до жіночого тіла. Дизайнер додав власну мінімалістичну естетику, конструктивістський підхід до крою — це надало марці нове життя.

Тьєррі Мюглер, крім лінії парфумів, займався шоу, які йшли в Парижі. У 2015 році дизайнер випустив першу колекцію сумок під своїм іменем.

Він весь час залишався на плаву. У різні роки його вбрання носили Мадонна, Дуа Ліпа, Ірина Шейк та багато інших. Девід Боуї приходив у костюмі Thierry Mugler на зйомки Saturday Night Live 1979-го. Інший архівний образ прикрашав дуже популярний кліп Леді Гаги Telephone. Завдяки Мюглеру Кім Кардашьян зміцнилася у статусі модного інфлюенсера, обравши його “мокру” сукню для Met Gala у 2019 році. З недавніх сенсацій — вихід Меган Фокс на Billboard Music Awards у 2021 році.

На фото: Кім Кардашьян на Мет Гала 2019 у сукні Тьєррі Мюглера

Помер знаменитий французький модельєр 23 січня 2022 року у віці 73 років. Раніше повідомлялося, що він був хворим на СНІД, оскільки був відкритим геєм. Проте офіційно такої інформації не надано. У повідомленні про смерть Тьєррі Мюглера сказано, що він помер від природних причин. Його представник Жан-Батіст Ружо опублікував чорне зображення та висловив слова глибокої скорботи від такої втрати.

Джерела: wonderzine, tatler, 9111, facecollection, 24smi, vogue, parfumpiter, відкриті дані

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram