Новини
21 Березня 2023
369

Twitter може повторити долю LiveJournal та Tumblr

Соцмережі помирають при зміні власника та нових “корисних” правил

У соцмережах формуються ком’юніті, які протягом свого розвитку самі визначають правила та формати користування. І коли до керівництва такими соцмережами приходять нові люди, що не були раніше знайомі з цим продуктом — вони ламають те, що було і не створюють нічого нового та корисного. “Спільноти, які колись зростали, в певний момент стали на шлях повільної смерті”, — пише The Verge.

Наприклад, проєкт LiveJournal народився у 1999 році. Він швидко став місцем збору ентузіастів, яким було цікаво обмінюватись думками з приводу найбільш різноманітних тем. Були спільноти навколо Гаррі Поттера та Володаря Перснів, де у найкрутіших авторів вже тоді були свої фани, які утворювали спільноти навколо не стільки головної теми, а навколо креатора.

Все змінилось у 2007 році, коли власник компанії Six Apart почав шукати продавця і знайшов його у вигляді російської SUP. Поступово все почало змінюватись, оскільки новий власник впроваджував рішення, які не приймала та не розуміла активна там спільнота. З часом почались проблеми й у роботі самого сайту, який часто нестабільно працював. Згодом власник зосередився на монетизації продукту, а не на його покращені. Як наслідок: багато реклами — мало нових функцій. З часом найпопулярніші автори, не побачивши підтримки LiveJournal, почали залишати сайт і йти на інші платформи чи запускати власні сайти. За кілька років LiveJournal втратив значну частку найпопулярніших креаторів, згодом за ними пішла й аудиторія.

Історія з проєктом Tumblr — практично ідентична. Соціальна мережа розвивалась, мала свою аудиторію, популярних креаторів, що формували навколо себе спільноти. У 2013 році Tumblr купує Yahoo за більш як $1 млрд. Тоді у Yahoo робили ставку на соціальні мережі та були певні, що зможуть повторити успіх Facebook чи Instagram, але не все сталося, як гадалося. У 2018 році Yahoo викупляє Verizon. Одне з наступних рішень — заборона певних типів контенту, як от еротичний контент, ілюстрації та зображення у цьому напрямку. Модерація стала настільки жорсткою, що навіть найменший натяк на заборонений тип контенту можна було отримати бан. Дійшло до того, що користувачі почали помічати, що банять навіть картинки з мультиків. Це спричинило відтік креаторів, а разом із ними — аудиторії.

Наразі подібні паралелі можна побачити й у Twitter. Ілон Маск не просто став новим власником бізнесу, він почав активно впроваджувати зміни, не розбираючись, як звикла “жити соцмережа”. Деякі рішення стали настільки непопулярними, що від них одразу доводилось відмовлятись, як от бан на лінки, що ведуть на стороні соцмережі: Маск це називав безплатною рекламою для них. Або ж введення можливості писати твіти довжиною 4000 символів, що радикально змінювали природу самого сайту.

Зрештою, тепер у сайту проблеми з репутацією, проблеми з рекламодавцями, а навколо незрозумілих дій Маска вже зросло кілька нових продуктів, в сторону яких дивиться аудиторія. І якщо список некорисних для платформи дій продовжиться, Twitter чекає доля попередників — повільна смерть.

Раніше Investory News писали, що Twitter зіткнувся з позовами на $14 млн.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram