Новини
22 Березня 2021
673

Турецька ліра обвалилася на 17% після рішення Ердогана звільнити голову ЦБ

Нацвалюту доведеться рятувати інтервенціями, з якими виступлять турецькі банки

Турецька ліра обвалилася на відкритті торгів у понеділок, 22 березня, після того, як президент країни Реджеп Ердоган звільнив голову центрального банку (ЦБ) через два дні після підвищення ключової ставки, повідомляє Reuters.

“Курс долара до ліри з 7,22 ліри за долар у п’ятницю, 19 березня, підскочив до $8,3415 і ледь не оновив історичний мінімум, що спостерігався у листопаді минулого року”, — пише видання. І додає, що на ринок “чекає довгий та чорний понеділок”.

Ердоган звільнив третього главу ЦБ за останні два роки. Наджи Агбал встиг пропрацювати на своїй посаді трохи більше ніж п’ять місяців і позбувся її після того, як у четвер, 18 березня, підвищив ключову ставку з 15% до 17% річних.

За час перебування на посаді він збільшив вартість позик майже вдвічі, щоб зупинити обвал ліри та загальмувати інфляцію, яка досягає двозначних значень за мети ЦБ у 5%. “Агбал на 180 градусів розвернув грошову політику у Туреччині після свого попередника — Мурата Уйсала, який намагався втілити в життя нетрадиційні економічні подання президента Ердогана, на думку якого, підвищення ставок не гальмує інфляцію, а розганяє її”, — йдеться у повідомленні.

За два роки на посаді голови ЦБ Уйсал втричі знизив ключову ставку — з 24% до 8% річних,  і утримувався від посилення навіть після того, як пандемія обвалила експортні доходи турецької економіки, залишивши її з “діркою” у платіжному балансі розміром $4-$5 млрд на місяць.

За словами голови відділу стратегії Coex Partners Хенріка Гюлльберга, зміна голови ЦБ у листопаді минулого року та посилення політики зупинили обвал ліри й повернули довіру, тепер — “усе зруйновано”.

Як зазначає видання, новий голова центробанку Шахаб Кавчіоглу, професор університету в Мармарі — переконаний прихильник низьких ставок, активно критикував дії останньої команди у ЦБ. “Оптимізм щодо ліри тримався на очікуваннях, що центробанк хоча б якийсь час утримає ставки високими, тепер же биків знайти буде складно”, — зазначає Гюлльберг.

Своєю чергою економіст Bloomberg Economics Зіад Дауд наголошує, що втручання Ердогана у політику ЦБ завжди оберталися неприємностями. “Хоча Кавчіоглу запевнив представників найбільших турецьких банків, що не планує екстрено знижувати ставку, відновити довіру ринку йому буде складно”, — говорить Дауд.

На думку стратега BlueBay Asset Management Тімоті Еша, ліру доведеться рятувати інтервенціями, з якими найближчим часом, швидше за все, виступлять турецькі банки.

Нагадаємо, у листопаді минулого року турецька ліра стала найгіршою валютою у світі. Курс турецької валюти оновив рекордний мінімум і досяг 8,49 ліри за $1.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram