Новини
12 Серпня 2021
635

Турецька Baykar інвестує у створення в Україні наукового центру і виробництва безпілотників

Наразі розробляється проєкт з будівництва науково-дослідного та виробничого центрів

Турецький виробник безпілотних літальних апаратів (БПЛА) компанія Baykar розробляє інвестиційний проєкт з будівництва в Україні науково-дослідного центру передових технологій в аерокосмічній інженерії та виробничого центру зі складання БПЛА, повідомляє Інтерфакс-Україна з посиланням на заступника генерального директора з інвестицій Наталію Озден.

За її словами, проєктом передбачені 100%-ві інвестиції Baykar у створення новітнього центру науково-дослідних і дослідно-конструкторських робіт (НДДКР), створення виробничих потужностей і складання БПЛА, а також цехів техобслуговування і ремонту із супровідними сервісами.

Водночас на думку Озден, необхідна дискусія про чинні в Україні стимули підтримки інвесторів, зокрема передбачені законами про підтримку проєктів зі значними інвестиціями (закон “про інвестнянь”) і про індустріальні парки (ІП).

“Інвестори хочуть прийти в Україну, і є закони — про підтримку проєктів зі значними інвестиціями, про індустріальні парки. Але вони ще не працюють, ми очікуємо механізми їх реалізації, і якщо ці проєкти порівнювати, то ми бачимо, що закон про індустріальні парки надає набагато більше переваг, ніж закон про інвестпроєкти”, — сказала заступник гендиректора Baykar.

Вона нагадала, що закон про інвестнянь надає до 30% допомоги з боку держави, але підкреслила, що іноземний інвестор при виборі країни для інвестування, порівнює кілька країн і можливостей, і вибирає найбільш прийнятні для нього стимули.

Озден зазначила, що в Туреччині стимули для інвесторів досягають 200%, а в рамках ІП також надається допомога для перекладу земель у статус промислових, тоді як в Україні це складно зробити.

“Індустріальним паркам в Туреччині також надаються стимули по ПДВ, немає податку на прибуток, немає ПДВ на імпорт, немає ПДВ на товари, соціальні відрахування покриваються державою”, — зазначила речник.

Вона також повідомила, що Baykar виступає за створення механізму, дорожньої карти для залучення інвестицій турецьких компаній в оборонно-промисловий комплекс України, співпрацю у сфері оборонних технологій (НДДКР, підтримка стартапів, локалізація виробництв).

Крім того, турецька компанія ініціює створення індустріального парку та технопарку оборонних технологій для українських і турецьких підприємств.

“Це була б потужна ініціатива, яка збагатила б обидві держави”, — резюмувала Озден.

Компанія Baykar створена понад 30 років тому, і за цей час пройшла шлях від виробника деталей для автомобілів до ведучого всесвітньо відомого виробника БПЛА з числом працівників 1,6 тис. осіб.

За словами Озден, у 2000 році був створений науково-дослідний центр, і за 20 років компанія експортувала продукцію в вісім країн світу.

Як повідомлялося, до теперішнього часу уряд ухвалив всі необхідні підзаконні акти для практичної реалізації закону про інвестняні.

Водночас щодо стимулів для розвитку перезапуску роботи індустріальних парків парламентом прийнятий за основу законопроєкт, що передбачає для резидентів ІП компенсацію частки інвестицій від 15% до 70% капітальних витрат у перші три роки в залежності від обсягу експорту компанії, компенсацію від 30% до 70% процентних платежів по кредиту в залежності від обсягу експорту, а також 50%-ву компенсацію вартості підключення до електромереж.

У парламенті також зареєстровано два законопроєкти з поправками до Податкового та Митного кодексів, що містять фіскальні стимули для індустріальних парків.

Зараз серед стимулів для ІП у межах ухваленого у 2012 році закону: цільове фінансування на безповоротній основі та надання безвідсоткових кредитів для облаштування ІП, а також звільнення учасників парку від пайової участі у розвитку інфраструктури населеного пункту.

Нагадаємо, наслідний принц Дубая Хамдан бін Мохаммед бін Рашида аль-Мактум підписав контракт на постачання 4 тис. автономних електромобілів Origin марки Cruise. Перші шатли Origin їздитимуть територією Еміратів уже 2023 року та стануть частиною автопарку з 11 тис. звичайних автівок таксі.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram