Новини
17 Травня 2022
546

Три сценарії розв’язання паливного дефіциту

За найпесимістичнішим прогнозом, проблему не вдасться розв’язати до кінця війни

Фото: Pixabay

На думку експертів проблему з дефіцитом пального в Україні, ймовірно, не вдасться врегулювати найближчим часом, повідомляє BBC Україна.

За словами директора консалтингової групи А-95 Сергія Куюна, до кінця травня ситуація не вирішиться.

“Але ті обмеження, які є, ми зможемо трошки послабити. Поки ще 2-3 тижні буде складна ситуація. Компанії законтрактували великі обсяги, які зараз лежать в портах та на нафтопереробних заводах Європи, але немає транспорту, щоб привезти в Україну”, — каже він.

Граничні ціни, встановлені урядом, нині є цілком ринковими, і “дозволяють усім працювати”, тоді як 60-70 грн за літр і справді є спекулятивною ціною. Скасування державного регулювання, на думку Сергія Куюна, не допоможе: “Ціна злетить, але продукту від цього більше не стане”.

Іншим прогнозом поділився президент Асоціації операторів ринку нафтопродуктів Леонід Косянчук. За його словами, криза триватиме щонайменше упродовж двох місяців.

“Що таке 300 тисяч тонн нафтопродуктів в Європі законтрактовано? Ми повинні розуміти, що на сьогодні шляхи доставки залишилися лише бензовозними партіями. А якщо взяти до уваги, що у нас десь приблизно 1200 автомобілів по 30 тонн, то це два місяці, як мінімум, щоб перевезти таку кількість”, — підраховує експерт.

Згідно з його даними, європейські країни не дуже хочуть направляти до України свій залізничний транспорт, бо немає розуміння, чи достатньо буде колісних пар, щоб поміняти їх на кордоні.

“Тому найбільш вірогідним є автомобільний шлях і бензовози, що зараз і відбувається”, — пояснив Леонід Косянчук.

Директор енергетичних програм центру Разумкова Володимир Омельченко озвучив ще більш песимістичний прогноз.

“Я думаю, що через тиждень ця проблема не зникне. Вона не зникне, доки триватиме війна і доки буде суворе цінове регулювання”, — каже він.

Нагадаємо, що під час польсько-українського енергетичного форуму українські та польські урядовці, представники бізнесу, а також логістичні підприємства і компанії, які керують паливною інфраструктурою, напрацювали практичні рішення щодо подолання кризи, що склалася на паливному ринку України.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram