Новини
24 Травня 2019
985

TransferWise зробила мільйонерами 33 своїх співробітників

Після того, як інвестори оцінили компанію у $3,5 млрд, більш ніж 150 чоловік заробили шестизначні суми

Фото: m.rus.delfi.ee

Після того, як цього тижня, оператор міжнародного сервісу з переказу грошей TransferWise залучив $292 млн, при загальній оцінці у $3,5 млрд, сотні співробітникам та інвесторам компанії вдалося продати свої акції. Як наслідок – 33 співробітники стали мільйонерами. В результаті, згідно з аналізом Sifted, загальне число співробітників або інвесторів з шестизначними частками в платіжній компанії перевищило 150 чоловік.

Investory News писали, що угоду було проведено з метою надати можливість чинним акціонерам (багато з яких є співробітниками), а також раннім інвесторам конвертувати свої акції у готівку або ж продати свої частки.

Як зазначає Sifted, поширення багатства серед співробітників і інвесторів – стимул для розширення європейської екосистеми. “Оскільки, як правило, гроші від успішного стартапу повертаються в інші стартапи”, – пише видання.

Sifted зазначає, що вже більше десятка колишніх співробітників TransferWise відкрили власний бізнес. “Наприклад, троє випускників TransferWise – експерт з аналітики Джефф Макклелланд, експерт по запобіганню шахрайству Тааві Тамківі та технолог Джордан Валдма – заснували стартап із розвідки та боротьби з відмивання грошей Dataminer”, – зазначає видання.

Відповідно до проведеного Sifted аналізу заявок компаній, серед співробітників, які стали новими паперовими мільйонерами, є Олександр Зуйков – до серпня 2018 року очолював команду розробників програмного забезпечення в TransferWise і сьогодні є головним технічним фахівцем у Reverse Resources, естонському стартапі. “Його частка в TransferWise після нової оцінки становить $1,4 млн”, – йдеться у повідомленні.

Наразі не зрозуміло, хто саме перевів гроші у готівку, але як зазначили у TransferWise “сотні співробітників, колишніх співробітників і ранніх інвесторів скористалися цією можливістю”. “У загальній кількості близько 1,6 тис. співробітників мають біля 2 млн опціонів. Згідно минулорічним звітом компанії, вони, за останніми оцінками, коштуватимуть у середньому $250 тис. на співробітника”, – пише видання.

За словами засновників TransferWise Таавета Хінрікуса та Крісто Карманна, цього тижня вони продали “набагато менше, ніж 20% своїх власних активів”, які оцінюються в $1,3 млрд при новій оцінці. “Іншими великими акціонерами є Andreessen Horowitz з капіталом у $65 млн та IA Ventures з капіталом у $267 млн”, – йдеться у повідомленні.

На відміну від багатьох своїх конкурентів в області технологій TransferWise за минулий фіскальний рік фіксує прибуток у розмірі £6,2 млн (понад $7,8 млн). “Це досягається внаслідок значного зниження зборів, що стягуються великими банками. Так, TransferWise бере менш як 1% на багато валютні перекази, на відміну від понад 7% в середньому по галузі”, – зазначає Sifted.

Нагадаємо, обсяг грошових переказів, відправлених по всьому світу в 2018 році, був рекордним. Так, річний обсяг офіційно зареєстрованих грошових переказів до країн із низьким і середнім рівнем доходу досяг $529 млрд у 2018 році, що перевищує попередній рекорд 2017 року ($483 млрд) на 9,6%.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram