Новини
19 Травня 2020
931

Трамп висунув ВООЗ ультиматум і загрожує виходом США з організації

ВООЗ повинна довести незалежність від Китаю і в 30-денний термін виконати вимоги США по реформах

Президент США Дональд Трамп поінформував главу Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) Тедроса Адханома Гебрейесуса про встановлений крайній термін для виконання вимог США, пов’язаних з реформою організації, повідомляє Reuters.

Якщо протягом наступних 30 днів ВООЗ не виявить прихильність до проведення реформи, Трамп пообіцяв, що тимчасове припинення фінансування орагнізації стане постійним.

Президент США заявив, що членство Вашингтона в організації буде переглянуто. “У нас немає часу, щоб витрачати його даремно”, — йдеться в листі президента.

Дональд Трамп нагадав, що ВООЗ послідовно ігнорувала правдиві звіти про ситуацію з коронавірусом в Ухані на початку грудня 2019 р. і навіть раніше. В тому числі матеріали медичного журналу “Ланцет”.

Організація не змогла самостійно розслідувати дані, які суперечили інформації китайської влади, пише він.

“Навіть оголосивши 30 січня надзвичайну ситуацію в області суспільної охорони здоров’я, що має міжнародне значення, ВООЗ не змогла домогтися від Китаю допуску міжнародних експертів у належний час”, — заявив президент США.

Дональд Трамп в понеділок назвав ВООЗ китайською “маріонеткою” і підтвердив, що він розглядає можливість скорочення або скасування підтримки США. Він заявив, що Вашингтон щорічно виплачує ВООЗ близько $450 млн — найбільший внесок з усіх країн.

Як відомо, в Женеві в понеділок, 18 травня, відкрилася 73-тя сесія Всесвітньої асамблеї охорони здоров’я, учасники якої повинні вирішити, як спільно боротися з пандемією.

Однак замість згуртування всіх країн перед спільною загрозою COVID-19 глобальний форум проходить на фоні конкуренції, що загострюється інформаційною війною США та Китаю і спроб знайти винних у спільній біді.

Понад 120 країн підтримали пропозицію Австралії провести під егідою ВООЗ незалежне розслідування. США і Китай з різних причин виступили проти.

Нагадаємо, Всесвітня організація охорони здоров’я оновила стратегічний план з підготовки та реагування на поширення коронавірусу COVID-19. На його реалізацію організації потрібно буде $1,7 млрд.

Як відомо, канцлер Німеччини Ангела Меркель і президент Франції Еммануель Макрон запропонували створити фонд для відновлення країн Євросоюзу після пандемії коронавірусу. Початковий капітал фонду становить €500 млрд.

В ООН вважають, що на боротьбу з пандемією коронавірусу та її наслідками в найбільш уразливих країнах світу тепер буде потрібно зібрати не $2 млрд, як планувалося, а $6,7 млрд. У таких країнах вже спостерігається падіння доходів, зростання безробіття та проблеми з вакцінацією.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram