Країна
10 Квітня 2019
966

Трамп розбушувався

ЄС може понести мільярдні збитки від введення США мит на європейські товари

Пізно ввечері 8 квітня 2019 року на сайті Офісу торгового представника США (USTR) з’явився прес-реліз, яким повідомлялося про те, що USTR пропонує вести мита на деякі європейські товари як контрзахід у відповідь на шкоду американській економіці, заподіяну субсидіями для літаків ЄС. Зокрема, мова йде про субсидії Євросоюзу, якими користується авіаконцерн Airbus.

Слідом за цією заявою американський президент Дональд Трамп підтвердив, що США дійсно хочуть обкласти митами європейські товари на суму $11 млрд у відповідь на субсидії ЄС. Про це він заявив у вівторок у своєму Twitter.

“Світова організація торгівлі встановила, що субсидії Європейського Союзу компанії Airbus мали негативний вплив на США, і тепер ми введемо мита на імпорт з ЄС на $11 млрд. ЄС багато років користувався торговими перевагами коштом США. Незабаром це зупиниться!” – написав Трамп.

Не новина

Ще у 2004 році США поскаржилися до Світової організації торгівлі (СОТ) про те, що Євросоюз несправедливо підтримує Airbus. Останній також подав скаргу про те, що вважає субсидії США для Boeing незаконними.

У травні минулого року СОТ постановила, що ЄС фактично надав деякі незаконні субсидії Airbus, завдавши збитків американському виробнику Boeing. “Розбиратися у цьому питанні почали 14 років назад, і настав час діяти”, – заявив торговий представник США Роберт Лайтхайзер. Американська влада оцінює збитки в $11 млрд на рік. Але рішення про конкретну суму залишається за СОТ, яка повинна її встановити цього літа.

До речі, ще місяць назад після зустрічі з прем’єр-міністром Ірландії Лео Варадкаром у Вашингтоні Дональд Трамп попередив Брюссель, що якщо ЄС не братиме належної участі в торгових переговорах з Вашингтоном, його адміністрація прийме економічні заходи. Зокрема, будуть введені мита на ряд європейських товарів. Тоді американський президент висловлював невдоволення співпрацею з ЄС через труднощі у взаємодії з питань торгівлі. За словами Трампа, Євросоюз “дуже несправедливо поводиться” зі Сполученими Штатами.

До того ж, він пригрозив ЄС, що вживе заходів, які будуть мати “серйозні економічні наслідки”. У свою чергу, Варадкар висловив надію на те, що торговельні переговори між США і Євросоюзом будуть завершені успішно. “Європейський союз готовий говорити про торгівлю з США”, – зазначив тоді прем’єр Ірландії.

Як бачимо, Трамп не просто погрожував, а готував план торгової війни з Євросоюзом.

Фото: REUTERS/Jonathan Ernst

До чого ж тут харчі?

Під гарячу руку потрапив не лише Airbus. Офіс торгового представника США попередньо сформував список європейських товарів, на які будуть накладені додаткові мита. І, м’яко кажучи, якщо він буде узгоджений, економіка Євросоюзу може зазнати серйозного удару.

У список на 14 сторінках, зокрема, входять вертольоти, літаки і комплектуючі до них, продукти харчування (сири, молочна продукція, джеми, печиво, джеми, морепродукти, фрукти), соки, безалкогольне пиво, вино, килими, одяг і багато іншого. Обмеження можуть торкнутися товарів, що ввозяться з Франції, Німеччини, Іспанії та Великобританії. А це для країн обернеться реальними збитками.

У відповідь на заяви США представник Єврокомісії повідомив, що оцінка збитку в $11 млрд “неймовірно завищена”. За його словами, європейська влада також збираються вжити заходів у зв’язку з тим, що американська влада надавала підтримку Boeing на шкоду Airbus. ЄС теж готує свій власний список товарів, остаточне рішення по якому прийме СОТ.

Новий етап торгової війни між США і ЄС може додати невизначеності перспективам європейської економіки, впевненість у якій вже котрий рік знаходиться на мінімальному рівні. Тим паче, нові мита можуть бути введені в особливо чутливий для ЄС період — Brexit і майбутніх виборів до Європарламенту.

Мита будуть введені після того, як СОТ визначить суму збитку. Очікується, що це відбудеться вже влітку. “Наша кінцева мета — досягнення домовленості з ЄС”, — підкреслив Роберт Лайтхайзер. А поки Вашингтон буде вести консультації з представниками промисловості щодо списків товарів з ЄС, які він хоче обкласти митом.

Пішли по похилій

На фоні новин від Трампа, американські фондові індикатори на початку торгів у вівторок вибрали “червону зону”. Станом на 17:50 Standard & Poor’s 500 втратив 0,6% і опинився на позначці 2878,47 пункту. Значення індексу Dow Jones Industrial Average зменшилася на 0,84% до 26123,17 пункту. NASDAQ опустився на 0,31% до 7929,33 пункту.

Міжнародний валютний фонд (МВФ) скорегував убік зниження свій колишній, січневий, прогноз зростання світової економіки в 2019 році — на 0,2 процентного пункту до 3,3%. При цьому в наступному році МВФ як і раніше очікує зростання світової економіки на 3,6%.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram