Новини
10 Серпня 2020
1 116

Трамп підписав указ про часткове повернення виплат безробітним в обхід Конгресу

Дії президента можуть мати юридичні наслідки

Президент США Дональд Трамп цими вихідними підписав указ, який частково повертає додаткові виплати до допомоги з безробіття для десятків мільйонів американців, які втратили роботу через пандемію коронавірусу, повідомляє Інтерфакс.

Згідно з указом Трампа, виплати, які складуть $400 на тиждень, будуть на 75% профінансовані федеральним урядом і на 25% владою штатів.

“Це один з чотирьох указів, підписаних Трампом з метою продовження деяких заходів підтримки економіки в обхід Конгресу, де як і раніше немає консенсусу між демократами та республіканцями щодо умов нової програми стимулювання економіки”, – йдеться у повідомленні.

Як зазначає Bloomberg, цілком можливо, що цей крок матиме для Трампа юридичні наслідки, оскільки, відповідно до Конституції США, саме Конгрес приймає рішення щодо державних витрат.

Попередня програма передбачала додаткові виплати з федерального бюджету до допомоги з безробіття у розмірі $600 на тиждень до 31 липня поточного року.

“Демократи наполягають на тому, що їх розмір повинен бути збережений на цьому рівні, тоді як республіканці вважають, що настільки щедрі виплати позбавляють людей стимулу шукати роботу”, – зазначає видання.

Трамп заявив, що прийняв рішення про зниження суми додаткових виплат, щоб дати безробітним “стимул повернутися до роботи”.  Відповідно до указу Трампа, виплати проводитимуться до 6 грудня поточного року. Федеральний уряд направить на них кошти з фонду допомоги при надзвичайних ситуаціях – у цілому близько $44 млрд.

Інші укази, підписані Трампом, передбачають відстрочення платежів з податку на заробітну плату для людей, які отримують менше ніж $100 тис. на рік, продовження терміну дії мораторію на виплату студентських кредитів, а також заходи з надання допомоги орендарям житла та домовласникам.

Дії Трампа можуть ще більше ускладнити переговори Білого дому з контрольованою демократами Палатою представників Конгресу щодо нової програми заходів підтримки економіки в умовах пандемії коронавірусу. Президент, однак, заявив, що має намір продовжити переговори з демократами.

Раніше Investory News писали, що США загрожує рекордне безробіття з часів Великої депресії.

Нагадаємо, дефіцит бюджету США у квітні збільшився на рекордні $738 млрд, оскільки державні витрати на пом’якшення наслідків пандемії для економіки різко зросли, а податкові надходження впали.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram