Новини
15 Лютого 2022
643

Товарообіг між Україною та Євросоюзом досяг рекордного обсягу

Головними партнерами залишаються Нідерланди, Польща, Німеччина, Іспанія, Італія, Франція, Велика Британія та Бельгія

У 2021 році взаємна торгівля сільськогосподарською продукцією між Україною та Євросоюзом, з урахуванням Великої Британії, досягла рекордного обсягу у $12,6 млрд — це найвищий показник за часів дії Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом. Про це повідомляє пресслужба Національного наукового центру “Інститут аграрної економіки” з посиланням на коментар заступника директора Миколи Пугачова.

За його словами, головними європейськими партнерами для України залишилися Нідерланди, Польща, Німеччина, Іспанія, Італія, Франція, а також Велика Британія та Бельгія, які останніми роками міцно закріпилися в цьому списку. Ці країни утворюють 82% сумарного вітчизняного торговельного обороту агропродовольством з Європейським Союзом.

“Минулого року Україна імпортувала аграрної продукції з країн-членів ЄС на суму близько $4,2 млрд. Це майже на 19% більше, ніж у 2020 році”, — розповів експерт.

Зазначається, що у 2021 році Україна найбільше ($484 млн) витратила на закупівлю в ЄС напоїв, переважно алкогольних.

Різних харчових продуктів, екстрактів і концентратів закупили на $402 млн.

Постачання з Європи тютюну та виробів з нього зросли проти 2020 року на 17% — до $377 млн.

“Другий рік поспіль відносно значну частку (8%) у вітчизняному імпорті з ЄС посіли молокопродукти. Їх завезли з-за кордону на суму $335 млн, що на 20% перевищило показник 2020 року. Водночас обсяги закордонних закупівель різних сирів зросли з $207 млн у 2020 році до $251 млн минулого року”, — зазначив Пугачов.

За його словами, залишків та відходів, продуктів для годування тварин закупили на $289 млн, шоколаду — на $262 млн, готових продуктів із зерна — на $252 млн, м’яса разом із субпродуктами — на $203 млн.

Тим часом Кабінет міністрів України схвалив проєкт угоди про зону вільної торгівлі з Туреччиною, яку згодом підписали президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган і президент України Володимир Зеленський під час офіційної зустрічі у Києві.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram