Новини
15 Травня 2019
821

Товарообіг між Україною та ЄС збільшився на 20%

Імпорт сільгосппродукції збільшився на 10% до $735 млн, а експорт – на 24% до $1,8 млрд

Фото: Pixabay

У січні-березні 2019 року товарообіг сільськогосподарською продукцією між Україною та  Європейським Союзом збільшився на 20% до $2,6 млрд, у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. При цьому позитивне сальдо перевищило $1,1 млрд, передає УНІАН, посилаючись на повідомлення прес-служби Національного наукового центру “Інститут аграрної економіки”.

Як повідомив директор інституту Микола Пугачов, у I кв 2019 року, у порівнянні з аналогічним періодом минулого, імпорт сільгосппродукції з ЄС збільшився на 10% і склав $735 млн, а експорт – на 24%, до $1,8 млрд.

Як зазначається, найбільшими торговельними партнерами України в ЄС залишаються шість країн – Нідерланди, Іспанія, Польща, Італія, Німеччина та Франція.

“Їх сукупна частка в обороті агропродукції становить 70%”, – підкреслив Микола Пугачов. І додав, що основні обсяги постачання до Європи Україна забезпечує коштом зернових культур (переважно кукурудзи), олійних (сої та ріпаку), соняшникової олії й залишків переробної промисловості.

За словами експерта, з ЄС Україна імпортує переважно кукурудзу та соняшник для сівби, харчові продукти, тютюн та алкогольні напої.

Також повідомляється, що за три місяці 2019 року українські експортери вже повністю використали квоти на безмитний експорт до Євросоюзу меду, яблучного і виноградного соків, кукурудзи та цукру, а також квартальну квоту на м’ясо птиці.

“Якщо чинні темпи експорту буде збережено, Україна за підсумками року може в черговий раз оновити рекорд по постачанню агропродовольчої продукції в Євросоюз”, – зазначив Микола Пугачов.

Раніше Investory News писали, що у 2018 році Україна збільшила експорт агропродукції в Європейський Союз на 8,7% до $6,3 млрд. В загальному український аграрний експорт зріс більш ніж на $880 млн, у порівнянні з 2017 роком і досяг нового рекорду – $18,8 млрд.

Минулого року Україна заробила на експорті зерна – рекордні $7,2 млрд. З 2011 року лідером серед рейтингу імпортерів українських зернових залишається Єгипет. Хоча минулого року країна закупила українського зерна на 20% менше, ніж 2017 року – на $666 млн. Його частка у загальному експорті цього виду сільськогосподарської продукції склала 9,2%.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram