Бiзнес
19 Серпня 2019
2 558

Топ-50 американських інвестиційних компаній, дружніх до малого бізнесу

Фокус інвесторів поступово повертається до малого та середнього бізнесу

Приватні інвестиційні компанії (Private equity firms) в США мають досить неоднозначний імідж. Їх часто зневажливо називають скупниками активів, корпоративними рейдерами, грифами-стерв’ятниками від капіталізму. Але протягом останніх кількох років ці ярлики почали дещо змінюватися.

Згідно з даними дослідницької компанії PitchBook, у порівнянні з 2014 роком кількість бізнесів, що приймають приватні інвестиції, зросла на 25%. А самі інвестори повертаються обличчям до так званих founder-led підприємств, якими найчастіше керують саме засновники. Більш того, для багатьох гравців світу private equity інвестування в такі бізнеси є великою частиною стратегії, якщо не всією стратегією.

Щоб проілюструвати цю тенденцію, американський діловий журнал Inc. створив ренкінг приватних інвестиційних компаній, що ставляться до власників бізнесів як до партнерів. Автори проєкту визначили інвестиційні компанії, що вкладали кошти у founder-led підприємства, а потім зібрали дані про те, як зростали їхні портфельні бізнеси, і попросили самих підприємців поділитися досвідом цієї співпраці.

Як зазначає видання, зараз приватні інвестиційні компанії “сидять” на рекордному обсязі неінвестованого капіталу. І це гарна новина для підприємств, що шукають фінансування. Адже така ситуація спонукає інвесторів укладати угоди з бізнесами, які ще років п’ять тому вважалися б малоймовірними цілями.

За даними виконавчого директора National Center for the Middle Market Тома Стюарта, тепер приватні інвестиційні компанії звертають увагу на молодші бізнеси, що знаходяться на більш ранніх стадіях розвитку, ніж раніше. При цьому вони також виказують готовність придбати міноритарну частку в таких бізнесах, адже повинні запустити неінвестований капітал у роботу.

Але так чи інакше, звернути увагу на те, наскільки дружні до засновників потенційні інвестори — важлива частина due diligence для невеликого бізнесу.

Повний список дружніх інвесторів за версією Inc. виглядає наступним чином:

Як писали Investory News, існує два види венчурних інвесторів: круті та багаті. Решта приречені на отримання “недоїдків”. Так відбувається, тому що гра венчурного капіталу — це, по суті, про збір інформації. І той, хто отримує її найбільше та найшвидше, виграє.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram