Бiзнес
7 Вересня 2020
2 791

ТОП-5 корейських стартапів у сфері технологій віртуальної та доповненої реальності

Investory News також дізнались, у чому різниця між VR і AR та як їх використовують у повсякденному житті

Технології доповненої та віртуальної реальності міцно укорінилися у нашому повсякденному житті. Якщо для VR (Virtual reality) потрібно використовувати допоміжні пристрої — шоломи, рукавички чи навушники (аби отримати доступ до створеного комп’ютером світу), то AR або Augmented reality (доповнена реальність) знаходиться серед нас постійно.

Причина у тому, що люди взаємодіють із фізичним середовищем, отримуючи додаткову інформацію від своїх пристроїв або додатків доповненої реальності. Це можуть бути гарнітура на кшталт окулярів Google Glass, мобільні телефони, на які потрібно завантажувати спеціальні додатки, чи камери, що “накладають” шари на фізичне середовище, коли користувач дивиться в об’єктив.

Як правило, під час взаємодії з доповненою реальністю людина отримує тільки візуальний та аудіодосвід.

Не тільки відеоігри

Найчастіше віртуальна реальність використовується під час перегляду фільмів або відеоігор. Працює це так — користувач за допомогою гарнітури переноситься, наприклад, в Антарктиду або в епоху динозаврів.

Наразі популярними є інтерактивні VR-розваги — командні ігри з повним зануренням, свободою руху та без будь-яких обмежень. Доповнена реальність теж використовується в іграх. Наприклад, відомий додаток Pokemon GO працює за принципом AR: користувач дивиться на навколишній світ через камеру й екран гаджета, а додаток накладає на реальність додаткові об’єкти — покемонів, яких треба ловити, а потім тренувати.

Крім того, за допомогою доповненої реальності створюють інтерактивні книги, листівки, розмальовки, а ще розробляють програми для музеїв, екскурсій містом і багато іншого.

Технології активно використовуються й, наприклад, у професійних сферах. Так, VR — у журналістиці, в основному, закордонній. Ще вони популярні серед дизайнерів та архітекторів, які представляють свої проєкти (наприклад, в IKEA).

Віртуальна реальність активно використовується й лікарями, як навчальний посібник для студентів-медиків. А ще під час підготовки пацієнтів до операції — їм демонструють маніпуляції, які будуть виконані. До речі, медичні стартапи з використанням VR допомагають пацієнтам з хворобою Альцгеймера, раку та поганим зором.

VR застосовують і під час навчання солдатів, пілотів, продавців, інженерів та енергетиків. Наприклад, нафтовидобувна компанія Schlumberger на VR-тренажерах вчить новачків працювати на бурових вежах.

Крім того, багато компаній пропонують свої рішення в області віртуальної та доповненої реальностей для освітніх цілей. 

Загалом останнім часом, технології віртуальної та доповненої реальності розвиваються з величезною швидкістю. Тим паче, попит на них істотно збільшився у період самоізоляції. Наприклад, корейські стартапи регулярно створюють інновації у цій сфері.

ТОП-5 найпопулярніших корейських стартапів

1. EVR Studio

Пригодницька VR-гра Project M. від EVR Studio була вперше презентована ​​публіці у 2016 році на Seoul Unreal Summit і нагадує фільм з детально прописаними персонажами. Під час її створення використовувалася технологія штучного інтелекту.

EVR Studio випустила ще дві коротких гри, дія яких відбувається у світі Project M: Dream і Daydream. А у червні 2018 року додала у проєкт двох нових героїнь. Технологія віртуальної реальності дозволяє гравцям спілкуватися з друзями, стрибати з парашутом і відпочивати на пляжі. EVR Studio отримала початкове фінансування від Kakao Ventures і Altos Ventures.

2. Gaudio Lab

Цей стартап прагне забезпечити неперевершену якість звуку за допомогою технологій AR/VR. Gaudio Labs розробила декілька програм, які інтегрують інтерактивний звук у 360-градусний контент.

Інтерактивна бінауральна технологія об’єднує аудіо та відео відповідно до положення голови. Стартап працює у партнерстві з Tiledmedia і NexStreaming і налаштовує рішення для таких компаній, як Honda і Naver.

Команда проєкту отримала декілька патентів на нові технології та розробила алгоритми на основі знань в області акустики, психоакустики та обробки сигналів. Стартап став переможцем конкурсу AMD Studios VR Awards 2017: Інноваційна компанія року у сфері VR.

3. Visual Camp

Стартап розробив алгоритми відстеження погляду в мобільному середовищі, віртуальної та доповненої реальності. Технологія VisualCamp дозволяє вивчати особливості використання смартфонів і VR/AR-дисплеїв, допомагає аналізувати поведінку студентів під час онлайн-занять, стежити за поглядом водія і так далі.

Технології стартапу, запущеного у 2014 році, спочатку були оптимізовані для мобільних пристроїв. Компанії вдалося створити ефективні алгоритми, що збільшують швидкодію та знижують завантаження процесора.

Проєкт уже довів свою технічну конкурентоспроможність і унікальність на фоні конкурентів. У квітні 2020 року VisualCamp запустив сайт SeeSo — мобільний SDK, який дозволяє розробникам спостерігати за поглядом користувачів та оцінювати їх концентрацію.

У червні 2020 року компанія запустила SeeSo 2.0 — аналогічний мобільний інструмент. “Перехід безлічі сервісів в онлайн-формат через пандемію збільшив попит на технології відстеження погляду”, — розповів CEO Visual Camp Сук Юн-Чан.

4. Urbanbase

Цей корейський стартап спеціалізується на 3D-платформах для проєктування будівель і дизайну інтер’єрів з використанням технологій VR/AR.

Запатентована технологія Urbanbase дозволяє створювати 2D- і 3D-плани приміщень за декілька секунд. Проєкт має B2C-платформу зі створення обстановки приміщення на основі VR і мобільний додаток, що дозволяє створювати дизайн інтер’єру за допомогою технології AR.

Компанія продає деякі інструменти для нерухомості, проєктування будинків, архітектури, роздрібної торгівлі тощо через B2B. Серед більш ніж 40 клієнтів і партнерів Urbanbase є такі великі бренди, як LG, iLoom і Daelim.

5. Amaze

Amaze придумує та виробляє VR-контент для тих, хто хоче використовувати нові технології одними з перших. На платформі проєкту можна не тільки замовити комплексні послуги в області віртуальної реальності з використанням спеціального обладнання та запатентованого програмного забезпечення, але й отримати допомогу фахівців сервісу.

Стартап поширює свій контент через Steam, Oculus Rift, Oculus Go, Samsung Gear VR, Windows Mixed Reality (WMR), Viveport і Google Daydream.

Сервіс Amaze був заснований у 2014 році та вже через п’ять місяців зайняв перше місце серед безкоштовних додатків Gear VR Oculus.

Нещодавно компанія оголосила про запуск нового напрямку — Amaze Immersive Concerts. Цей сервіс повинен стати сучасною альтернативою живим концертам, забороненим за часів пандемії COVID-19.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram