Бiзнес
12 Жовтня 2019
2 370

YouControl: Рейтинг великих компаній-оптовиків

До ТОП-20 входять багато відомих підприємств з гучними іменами, половина з яких причетна до “офшорів” 

ТОП-20 компаній, які займаються оптовою торгівлею, мають різноманітні напрямки роботи. Вони здебільшого працюють на міжнародних ринках, а половина має зв’язок з офшорами. Про це свідчать результати дослідження аналітиків YouControl.

Оптова торгівля у 2018 р. забезпечила 13,2% від усього ВВП країни і посіла за цим показником перше місце серед усіх секторів. Це не дивно, адже на цьому ринку традиційно великі обороти. А деякі компанії за виручкою наздоганяють національне ВВП Белізу чи Центральноафриканської республіки.

Аналітики системи з перевірки контрагентів YouControl проаналізували дані щодо виручки компаній за 2018 р. і сформували ТОП-20 представників ринку оптової торгівлі. До переліку входить багато загальновідомих підприємств з гучними іменами.

Із ТОП-20 компаній п’ять торгують паливом, чотири — зерном, три мають КВЕД “Неспеціалізована оптова торгівля”, три продають тютюнові вироби, по дві ‒ метал та фармацевтичні товари і одна займається м’ясом.

“Торгівля нафтопродуктами, аграрною продукцією, фармацевтикою та тютюновими виробами – це традиційно найбільш потужні та концентровані види оптової торгівлі в Україні. Не дивно, що компанії цього сектору завжди очолюють ренкінги за обсягом чистого доходу не лише в торговельному сегменті, а й загалом серед усіх компаній країни. Більшість із них є складовими структури найбільших бізнес-груп. Вони виступають у ролі основних каналів передачі виручки від покупців готової продукції до первинних виробничих ланок власних вертикально-інтегрованих систем”, — пояснюють експерти YouControl.

Фактично перелічені у двадцятці компанії очолюють свої напрямки торгівлі, мають потужну ринкову частку. А от їхня фінансова стабільність відрізняється.  Так, три підприємства із першої двадцятки за виручкою мають показник FinScore (індекс фінансової стійкості від YouControl) — С, а чотири — D (дуже низький рівень). Однак більшість, 13 із 20 компаній, досить фінансово стійкі і мають позначки FinScore А та В.

Серед компаній-оптовиків із ТОП-20 не так багато “старожилів”. Лише п’ять із них були засновані в 90-х рр. При цьому 8 працюють на ринку з 2000 рр., а ще 7 — взагалі з 2010 р.

Найбільше підприємств із двадцятки зареєстровані в Києві як у діловому центрі України, хоча розташування їхніх окремих представництв чи підрозділів при цьому можливе по всій країні. Загалом компанії-лідери мають реєстрацію:

• Києва (13 підприємств);

• Київської області (2 підприємства);

• Волинської області (2 підприємства);

• Дніпропетровської області (1 підприємство);

• Миколаївської області (1 підприємство);

• Одеської області (1 підприємство).

Компанії-оптовики очікувано торгують не лише на внутрішньому ринку. Лише два представника з цього рейтингу не мають торгових відносин за кордоном. 17 підприємств із ТОП-20 експортують свої товари до інших країн, а 15 імпортують. Хоча обсяги такої торгівлі у різних компаній може відрізнятися в рази.

Та не лише експорт та імпорт пов’язують ТОП-20 підприємств, що займаються оптовою торгівлею, з іншими країнами. Половина з них причетна до “офшорів” через власників чи бенефіціарів. “Улюбленою” їхньою низькоподатковою юрисдикцією став Кіпр – з ним пов’язані п’ять компаній, три – мають зв’язки зі Швейцарією, а дві – з Оманом.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram