Бiзнес
24 Жовтня 2019
2 214

ТОП-20 компаній наземного і трубопровідного транспорту

Виручка лідерів рейтингу в сотню разів перевищує тих, що знаходиться в наступній десятці

ТОП-20 підприємств наземного та трубопровідного транспорту найчастіше зареєстровані в столиці і в середньому досить молоді. До таких висновків дійшли аналітики YouControl у своєму дослідженні.

Транспорт — одна із базових галузей, від якої залежить багато аспектів життя країни — від пересування людей та торгівлі до транзиту нафти й газу. При чому основні гравці ринку – стратегічно важливі підприємства. Загалом в Україні на транспортну галузь 2018 року припадало 6,4% національного ВВП.

За даними аналітиків, виручка лідерів переліку в сотню разів обганяє тих, що знаходиться в другому десятку.

Тож, перша двадцятка компаній наземного та трубопровідного транспорту за виручкою 2018 року виглядає наступним чином:

Найменше серед двадцятки підприємств, заснованих у 90-ті роки — їх лише чотири. 9 із 20 компаній працюють на ринку із 2000-х, а 7 — взагалі новачки із 2010-х років. Наймолодшій ТОВ “Буд-центр Зеніт” на початку 2018 року.

Географія ТОПу теж очікувана. Більшість підприємств зареєстровані у столиці, де відбуваються головні економічні події та процеси в житті країни. Однак частина має підрозділи й в інших містах — Полтава, Харків, Тернопіль, Львів, Дніпро, Херсон та Одеса.

Серед ТОП-20 транспортних компаній немає великого різноманіття за напрямками діяльності, але ті категорії, які вони представляють, мають принципово різні завдання. Так:

• 9 підприємств мають КВЕД “Вантажний автомобільний транспорт”;
• 5 — “Вантажний залізничний транспорт”;
• 3 — “Трубопровідний транспорт”;
• 3 — “Пасажирський наземний транспорт міського та приміського сполучення”.

“Лідерами ренкінгу компаній наземного транспорту стали природні монополісти, історія формування яких сягає часів УРСР. Такі “монстри” досі не приватизованого українського транспортного бізнесу, як Укрзалізниця, Київпастранс чи Київський та Харківський метрополітени здатні генерувати максимальну виручку винятково завдяки наявній ринковій владі на базі максимально можливого пасажиропотоку, доступом до якого держава неохоче ділиться з ринковими структурами”, — зазначають експерти.

Частина лідерів ренкінгу також має ознаки монопольного становища. Вона володіє доступом до унікальних активів у вигляді трубопроводів, якими транспортується нафта, газ або аміак.

Важливою рисою, яка об’єднує більшість виявлених транспортних гігантів є висока зарегульованість та концентрація ринків, на яких вони діють, а також високі бар’єри для входу для нових конкурентів.


“Тож, ті рідкісні приватні автотранспортні компанії в ТОПі, створені власниками “з нуля”, а не на базі приватизованого раніше державного майна в буремні 90-ті, заслуговують на визнання як справжні ефективні компанії. Вони зуміли досягти висот на висококонкурентному ринку”, — зазначається у дослідженні.

Двадцятка компаній є потужною в розрізі ринку, і здебільшого фінансово стабільна. 12 підприємств із ТОП-20 має показник FinScore (індекс фінансової стійкості від YouControl) — А чи В, що є позитивним результатом. Водночас, шість компаній мають FinScore С, а дві — взагалі D (дуже низький рівень).

Свою виручку компанії генерували, зокрема, завдяки участі у державних закупівлях. Так, 9 із 20 вигравали тендери. При чому, наприклад, Укрзалізниця таким способом отримала понад 1,4 млрд грн. І, хоча, сума виглядає досить солідно, це всього 1,5% від виручки залізничного перевізника.

Також, 8 підприємств займалися експортом, обсяги якого варіювалися від кількох сотень тисяч гривень до 600 млн грн у різних компаній.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram