Бiзнес
31 Серпня 2020
2 826

ТОП-12 рослинних інновацій у харчовій технології

Як стартапи переходять на стійку продовольчу систему

Ще кілька років тому здавалося, що штучне м’ясо назавжди залишиться нішевим продуктом для веганів та екоактивістів. Однак 2019 рік став для індустрії по-справжньому проривним. Вироби з рослинних аналогів м’яса з’явилися в ресторанах швидкого харчування, найбільші виробники рекордно збільшили продажі, а в їх тіні розвивалися молоді стартапи з незвичайними бізнес-рішеннями.

Центральною подією для галузі у 2019 році стало IPO компанії Beyond Meat, яка виробляє штучне м’ясо з рослинних компонентів.

Інша важлива тенденція минулого року — поява продуктів зі штучного м’яса в меню ресторанів, зокрема найбільших мереж швидкого харчування.

Beyond Meat вдалося домогтися лідерства й тут. Наприклад, в серпні веганські нагетси від цієї компанії могли спробувати відвідувачі ресторану KFC в Атланті. Акція була експериментальною і тривала всього добу, проте нагетси виявилися настільки популярними, що керівництво KFC пообіцяло подумати над їх впровадженням у постійне меню.

А у вересні штучні бургери від Beyond Meat з’явилися у 28 ресторанах McDonald’s в канадській провінції Онтаріо. Якщо вони будуть мати успіх, то партнерство між компаніями розшириться.

Компанія Impossible Foods, молодший конкурент Beyond Meat, також не відстає. Вона уклала угоду з мережею Burger King на постачання бургерів з рослинних аналогів м’яса. В меню вони позначені як Impossible Whopper.

Зрозуміло, індустрія штучного м’яса не обмежується двома компаніями. Більш дрібні стартапи продовжують шукати власні способи перетворити рослинні компоненти в продукт, що не відрізняється від справжнього м’яса.

Наприклад, швейцарська Planted розробила штучну курятину і вже почала продавати її в ресторани. А малайський стартап Phuture Foods має намір нагодувати всю Азію “свининою” з грибів, бобів і пшениці. В Японії стартап з виробництва культивованого м’яса IntegriCulture буде вирощувати фуа-гра зі штучного м’яса. А от компанія Nestle почала виробляти тунець на основі горохового протеїну та пшеничного білка. Продукцію запустять у кінці серпня на внутрішньому ринку Nestle у Швейцарії під брендом Garden Gourmet.

Нещодавно американська платформа для інвестування стартапів Big Idea Ventures оголосила про запуск своєї другої програми бізнес-акселератора харчових технологій в Нью-Йорку та Сінгапурі. В когорту цього року увійшли 12 стартапів на ранній стадії, що працюють у галузі рослин і клітинних технологій. Вони створюють інновації, які будуть мати життєво важливе значення для успішного переходу до більш стійкої продовольчої системи.

Стартап Zhenmeat був заснований у 2018 році. Це перший та провідний китайський стартап з виробництва м’яса на рослинній основі, що створює стійкі замінники білка, адаптовані до потреб Китаю. Його продукція включає свинину на рослинній основі, сосиски та фрикадельки, приготовлені з горохового протеїну, грибів, целюлози, кокосового масла, різних натуральних ароматизаторів і спецій. Zhenmeat також працює над веганськими раками та свинячою вирізкою. Їх продукти нині продаються через Інтернет та різні ресторани-партнери в Китаї.


Заснована у 2019 році філіппінська компанія WTH Foods (Worth The Health) займається виробництвом м’яса на рослинній основі, розробляє екологічно безпечні альтернативи, приготовані з використанням ретельно відібраних місцевих інгредієнтів і натхненні регіональними смаками. Асортимент включає тушковану свинину з джекфрута (індійського хлібного дерева), нагетси з джекфрута і фарш на основі машу (бобів). Продукція WTH Foods в даний час доступна в Інтернеті на веб-сайті компанії.


Основна місія сінгапурського стартапу GaiaFoods полягає в тому, що, використовуючи біотехнологію стовбурових клітин, можна вирощувати м’ясо, яке на смак і вигляд не відрізняється від справжнього. Компанія створена у 2019 р. та є першою у галузі для Сінгапуру. Клітинне м’ясо не містить ніяких гормонів, антибіотиків або токсичних хімічних речовин.


Австралійський стартап Fenn Foods виник у 2015 році з ідеї створювати здорові, доступні та смачні рослинні альтернативи м’ясу. Вони приготовлені з використанням текстурованого рослинного білка, отриманого з соєвих бобів, дріжджового екстракту й білка гороху. Продукція Fenn Foods включає альтернативу яловичині, шніцелю і котлет для курячих бургерів. Тут відсутні інгредієнти з вмістом ГМО і використовується як можна більше місцевих та органічних продуктів.


Молода американська компанія Novel Farms Inc заснована у 2020 році в штаті Каліфорнія. Вона використовує синтетичну біологію для створення недорогих і функціональних тривимірних каркасів для виробництва структурованого культивованого м’яса. Першим проектом стартапу став хамон Jamon iberico. Технологія допомагає поліпшити мармуровість і текстуру клітинного хамону, а також може знизити виробничі витрати.


У 2013 році в США була створена компанія Wild For Co. Вона об’єднує фермерів, які виробляють поживні та смачні продукти з давнього ефіопського суперпродукту теффа (безглютенова крупа). Наприклад, серед загального асортименту Wild For Co представлені веганські чіпси, приготовані з теффи, який від природи не містить глютену, з високим вмістом білка і клітковини, а також кальцію, заліза та незамінних амінокислот.


Сьогодні рослинне м’ясо все більше вкорінюється в раціоні харчування. Індійський стартап EVO Foods, заснований у 2019 році, пішов далі й пропонує яйця рослинного походження. Це перший в Індії стартап з виробництва яєць на рослинній основі, що використовує харчові науки та біохімію рослин для розробки веганської альтернативи яйцям. Його перший продукт — рідке яйце, на 100% рослинне, приготоване з білка, отриманого з сочевиці, яке не містить холестерину та антибіотиків.


Каліфорнійський стартап Orbillion Bio, заснований у 2019 році, прагне розробляти високоякісні м’ясні продукти на основі клітин. Першим продуктом, який представить компанія, стане в’ялене м’ясо бізона з низьким вмістом жиру та холестерину й високим вмістом білка.


У США компанія MeliBio використовує мікробіологію для вирощування екологічно чистого меду, який має той же смак і поживний профіль, що й звичайний мед. MeliBio створює свій мед з 2020 року. Оскільки він проводиться без використання традиційних методів бджільництва, то не завдає шкоди різноманітності запилювачів, особливо диким і місцевим популяціям бджіл, які з роками все більше піддавалися небезпеці через розширення комерційного бджільництва.


Стартап з США Actual Veggies заснований у 2020 році. Він створює свіжі та охолоджені гамбургери, приготовані виключно з овочів. Вони містять тільки свіжі фермерські овочі, такі як капуста, солодка картопля, гриби та буряк. Завдяки додаванню бобових і насіння, кожна “котлета” містить близько 10 грамів білка.


У Туреччині компанія Biftek.co створює культивовану середу, яка може замінити фетально-бичачу сироватку (FBS) у виробництві м’яса на основі клітин. Завдяки використанню нової формули культивованої добавки для вирощування м’язових стволових клітин, її рішення на 80-90% дешевше. Це може допомогти фахівцям з харчових продуктів знизити витрати на виробництво культивованих білків. Стартап заснований у 2018 році.


Стартап Yoconut — каліфорнійський бренд молочних продуктів на рослинній основі — заснований у 2016 році. Він створює смачні, корисні йогурти, які не викликають алергії на основі кокоса, що містять живі культури й без додавання цукру. Нині бренд пропонує п’ять веганських кокосових йогуртів з різними смаками, які доступні в Інтернеті, а також в ряді магазинів по всій Каліфорнії.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram