Новини
28 Лютого 2020
1 672

ТОП-10 річкових терміналів: За обсягом перевалки домінують “Нубілон” та “Укррічфлот”

Також на ринку річкових перевезень з’являються нові гравці

Агенція Food&Agri опублікувала ТОП-10 річкових терміналів України 2019 р. Рейтинг очолюють “Нібулон” та “Укррічфлот”. Їхня сумарна частка становить понад 75%. Однак найбільші темпи росту показують термінали, які не належать великим гравцям.

“27 опитаних нами річкових терміналів, розташованих на Дніпрі та Південному Бугу у минулому році перевалили 14,4 млн тонн вантажів, що на 17,7% більше, ніж у 2018 р.” — йдеться в дослідженні.

За підрахунками агенції, у 2019 р. термінали, які не належать найбільшим гравцям, збільшили перевалку у порівнянні із 2018 р. на 60%. Кількість нових гравців на ринку річкових перевезень щороку зростає.

За останні п’ять років обсяги вантажів, що перевозяться Дніпром збільшились утричі — з 4 млн тонн до майже 12 млн тонн. За переконанням експертів, одним із головних драйверів такого зростання є агропродукція. Так, наприклад, у минулому році перевезення Дніпром зерна виросло на 54%.

“Як бачимо можливості річкових перевезень дуже цікавлять трейдерів та агровиробників, і нові річкові термінали активно ловлять цю сприятливу кон’юнктуру. Ми прогнозуємо, що вже за результатами наступного року домінування “Нібулону” та “Укррічфлоту” в першій десятці найбільших терміналів не виглядатиме настільки тотально”, — зазначають у Food&Agri.

Згідно з даними дослідження перша десятка річкових терміналів України 2019 р. за обсягом перевалки виглядає наступним чином:

1. Перевантажувальний термінал для перевалки зернових та олійних вантажів, м. Миколаїв (“Нібулон”) — 3,284 млн тонн.

2. Київський річковий порт — 2,2 млн тонн.

3. Запорізький річковий порт (“Укррічфлот”) — 1,6 млн тонн.

4. Миколаївський річковий порт (“Укррічфлот”) — 1,2 млн тонн.

5. Дніпропетровський річковий порт (“Укррічфлот”) — 1 млн тонн.

6. Херсонський річковий порт (“Укррічфлот”) — 600 тис. тонн.

7. Філія “Вознесенська” (“Нібулон”) — 556,9 тис. тонн.

8. Кременчуцький річковий порт — 487 тис. тонн.

9. Філія “Козацька” (“Нібулон”) — 408,6 тис. тонн.

10. “Максігрейн”, м.Херсон — 354,4 тис. тонн.

Як писали раніше Investory News, АТ “Укрзалізниця” (УЗ) в Одесі відкрила власний зерновий термінал, який стане елементом логістичного ланцюжка в рамках пілотного проекту компанії з експорту зернових. Він був побудований власними силами державного оператора українських залізних доріг.

Також, портовий оператор DP World починає працювати в Україні через придбання контролю в TIS Container Terminal Україна. Компанія входить у ТОП-3 портових операторів світу.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram