Бiзнес
30 Січня 2020
873

ТОП-10 порад: Що треба знати, щоб інвестувати у європейські стартапи

Інструкція для американських венчурних капіталістів і не тільки

Дедалі більше американський венчурних компаній закріплюються у Європі. І це насправді гарна новина для місцевих екосистем, адже амбітні засновники зможуть зібрати більше грошей. А тенденція підтверджує думку про те, що в Європі нарешті починається технологічне підприємництво.

Але чи готові американські інвестори до того, що збираються відкрити? З точки зору європейців, американці часто виявляються необізнаними щодо нюансів ведення справ у Європі і часом незграбно підходять до місцевих речей. Тому, щоб досягти успіху на континенті, їм потрібно дослухатися до кількох порад.

#1: Найперша порада – забирайтеся з Лондона

Це може бути найприємніше місто, але ви звикаєте до завеликої кількості хороших речей: швидкий темп, простота ведення бізнесу, до того, що всі розмовляють англійською. І якщо ви прагнете захопити “фрукти, що низько висять”, перебування в Лондоні означатиме для вас жорстоку конкуренцію з найкращими європейськими венчурними фондами. Поки ви маєте бренд і привабливість США, у них є величезна фора. Якщо ваша мета – знайти чудові недорогі активи в Європі, тоді вам необхідно покидати Лондон якомога частіше, щоб дослідити континент.

#2: Пам’ятайте про культурні бар’єри

Не сподівайтеся, що європейські засновники будуть себе “розкручувати”. Це унікальна характеристика американської системи освіти США, коли люди рано навчаються демонструвати величезну впевненість у собі. Хоча подібне явище інколи спостерігається у Великобританії, така впевненість повністю відсутня в інших країнах Європи. Публічні виступи – це не те, що ми практикуємо у Франції чи Німеччині. Тож, якщо ви базуєте свої судження здебільшого на приголомшливих пітчингах, ви ризикуєте припуститися багатьох помилок.

#3: Пам’ятайте про мовні бар’єри

Великою європейською проблемою є відсутність гарного знання англійської мови за межами Великобританії та Ірландії (хоча справи з цим йдуть досить добре також в Скандинавії та Нідерландах). У багатьох європейських країнах, включаючи Францію та Німеччину, дуже мало засновників фактично практикувалися у розмовах англійською мовою, перш ніж створити стартап і почати тренуватися робити пітчинг. Звичайно, європейці знають кілька англійських слів, але вони жахливо поводяться з наголосами та мають обмежених словниковий запас.

#4: Будьте готовими до юридичних складностей

Ви збираєтесь інвестувати в німецьку компанію? Очікуйте бюрократичного кошмару на кшталт відсутності електронних підписів та щільного спілкування з місцевими нотаріусами. А якщо інвестувати у французьку компанію? Тоді ви дізнаєтеся, як важко позбутися ангелів-інвесторів, які брали участь у попередніх раундах. Ви дбаєте про власний капітал? Можливо, ви не усвідомлюєте, що правила відрізняються від країни до країни, і все залежить від того, де знаходяться працівники, а не штаб-квартира компанії. Загалом, багатьох речей, які ви сприймаєте як належне в Кремнієвій долині, тут не існує!

#5: Не наймайте місцевих

Якщо ви хочете грати на своїй конкурентній перевазі як американська компанія, вам потрібно надіслати до Європи партнера з США. Це не тільки вразить європейських засновників. Також ця людина вивчить, чого найвідчайдушніше потребує місцева екосистема. Крім того, не наймаючи місцевий персонал, ви можете уникнути багатьох помилок, таких як вибір не тієї людини, створення розриву між вашими штаб-квартирою в США та європейським офісом або наймання когось, хто вже має власну (хорошу чи погану) репутацію в місцевій екосистемі.

#6: Надішліть когось старшого

Релокейтдо Європи спеціаліста старшого віку стане сильним сигналом про те, що ви маєте серйозні наміри. Старший партнер також вигідний, щоб залучати американські таланти до європейських компаній, у які ви інвестуєте. Вони зможуть будувати мости з великими американськими технологічними компаніями для майбутніх партнерських відносин чи придбань. І якщо ви боїтеся, що досвідчений американський венчурний капіталіст не знайде собі шлях у Європі, зробіть як Goldman Sachs: найміть місцевих радників, які навчать його місцевим звичаям та тому, як пробитися в європейські екосистеми.

#7: Розпочніть скаутські програми з молодими і талановитими місцевими

Найкращий спосіб посилити вплив досвідченої людини із США – це укладання союзу з молодими європейцями на місцях. Скаутська програма – ідеальний спосіб досягти цієї мети. Це полегшує поширення вашої діяльності в різних екосистемах, де люди мають різні культури і розмовляють різними мовами. І таким чином ви, як “не-європеєць”, найкраще зможете об’єднати різноманітні групи європейських талантів.

#8: Кооперуйтеся з місцевими фондами

Виконавши все вищесказане (тобто, зрозумівши, що європейці відрізняються, дізнавшись про місцеві звичаї та розширивши діяльність завдяки вашій скаутській програмі), ви зможете розпізнати найкращі венчурні компанії в Європі. Після того, як у вас з’явиться цей список, ви можете почати звертатися до них для обговорення можливостей спільного інвестування, і таким чином поглибите свій слід у європейській екосистемі. Підказка: ці фірми не обов’язково є тими, хто має найбільше грошей чи найгучніші імена.

#9: Подвійте ставки на контент та соціальні мережі

Просування себе як венчурного капіталіста за допомогою блогів, подкастів та Twitter стало звичною практикою у США. Ви здивуєтеся, зрозумівши, наскільки відстають місцеві венчурні капіталісти у цих перегонах соціальних медіа. Європейські венчурні компанії лінуються працювати на цьому фронті, оскільки вони можуть розраховувати на свій бренд і досвід, просто чекаючи, коли стартапи самі прийдуть до них. Звичайно, існують і винятки. Але якщо ви просто продовжуєте робити те, до чого звикли в США, то зрозумієте, що це надасть вам вирішальну перевагу перед місцевими конкурентами.

#10: Найголовніше – говорити з усіма

Кожна європейська стартап-екосистема є незрілою. Те, що в Європі бракує технологічних гігантів, означає, що ніхто не знає, як саме тут грають у цю гру. Проте це й не означає, що вам точно гарантована невдача. Наразі на континенті все ще випробовують різні способи створення стартапів. А оскільки найкращий спосіб ще не визначено, немає і єдиного “в’їзду у це місто”. Тому всі спілкуються з усіма. І якщо ви хочете отримати максимум користі, вам потрібно розмовляти з усіма людьми у кожному окремому місті. Причому розмовляти потрібно не лише з “головними”, а й у тому числі і з людьми, які публічно погано відгукуються одне про іншого.

І наостанок:

Як сказав колишній співголова Goldman Sachs Джон Торнтон: “У кожному закордонному місті ієрархія негласна, але водночас відома усім – як у маленькому містечку чи таємному товаристві. Репутацію формують дії, і люди роблять висновки”.

Джерело: Sifted

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram