Соцмережі
30 Січня 2020
570

Тимофій Милованов: Результати засідання Ради асоціації Україна-ЄС

Угода про асоціацію, економічна інтеграція, вільна торгівля та інше

Днями у Брюселі відбулось шосте засідання Ради асоціації Україна-ЄС.
Про що важливе для економіки говорили та домовилися?

1. Угода про асоціацію має конкретні результати. Підтвердження: зростання двосторонньої торгівлі на 13% протягом перших дев’яти місяців 2019 року у порівнянні зі 2018 роком. Сьогодні товарообіг з країнами ЄС становить 41,5% від загального торговельного обороту України.

2. Щоб торгівля була ще ефективнішою потрібно своєчасно запустити всеохоплюючу зону вільної торгівлі.

3. Потрібно усувати те, що заважає торгівлі між Україною та ЄС. Для ЄС це заборона на експорт лісу з України. Для нас це захисні заходи ЄС на метал, які завдають шкоди нашій економіці. З 1 лютого запрацюють зміни, що дозволять пришвидшити торгівлю, до торговельних преференцій щодо м’яса птиці та переробленого м’яса птиці, передбачених Угодою про асоціацію.

4. Продовжиться поглиблення економічної інтеграції і регуляторної адаптації України з ЄС у таких секторах як цифрова економіка, сприяння торгівлі, митне співробітництво. Цього року ми реалізуємо великі спільні проекти у цих сферах.

5. Водночас, Україна прискорила гармонізацію законодавства України із правової системи ЄС у сферах, де раніше мали місце. Зокрема у захисті прав інтелектуальної власності ми адаптували законодавство щодо захисту інтелектуальної власності на митниці і щодо географічних найменувань.

6. Потрібно усувати те, що заважає торгівлі між Україною та ЄС, як-то заборону на експорт деревини. З 1 лютого запрацюють зміни, що дозволять пришвидшити торгівлю, до торговельних преференцій щодо м’яса птиці та переробленого м’яса птиці, передбачених Угодою про асоціацію.

7. Продовжиться поглиблення економічної інтеграції і регуляторної адаптації України з ЄС у таких секторах як цифрова економіка, сприяння торгівлі, митне співробітництво.

8. Водночас, нам потрібно прискорювати гармонізацію законодавства України із правової системи ЄС у сферах, де відбулися затримки, включаючи захист прав інтелектуальної власності.

9. В інших сферах гармонізації ми рухаємося вперед: Рада асоціації привітала прогрес, досягнутий Україною в гармонізації законодавства у сфері технічних регламентів, стандартів та оцінки відповідності, як це передбачено Угодою про асоціацію.

10. Ми вчергове отримали підтримку нашої роботи із відкриття ринку землі. Наші європейські партнери погоджуються із нами, що ринок має ґрунтуватися на верховенстві права та принципах стійкості, прозорості, справедливості та всеосяжності.

Додам до цього ще 3 пріоритети для відносин Україна-ЄС на 2020 рік.
№ 1 Виправити парадокси у наших відносинах.
№ 2 Прискорити економічну інтеграцію.
№ 3 Надолужити те, що не зробили раніше.

Що це значить?
По-перше, співпраця має бути взаємовигідною. Ми завжди цінуватимемо підтримку ЄС, але водночас, ми не маємо стати сировинним придатком.

Ринок газу. Ми зробили нашу домашню роботу і зараз хочемо долучитися до ринку газу ЄС. Це потрібно, аби посилити європейський газовий ринок, зробити його більш гнучким та динамічним, залучивши до нього українські складські та транспортні потужності.

Нам також потрібно допрацювати низку важливих процедур у сфері торгівлі. Закріпити принципи зонування (щоб знизити негативний вплив таких випадків, як нещодавня із забороною ввезення м’яса птиці до ЄС), оформити угоду про оцінку відповідності та прийнятність промислової продукції (ми значно реформували стандартизацію, технічне регулюванню, метрологію, акредитацію і ринковий нагляд), просунутися в інтеграції митниць через механізм спільного транзиту і авторизованих економічних операторів, посилити обмін інформацією щодо аграрної політики.

І найголовніше, нам потрібно осучаснити Угоду про асоціацію із ЄС з огляду на досвід нашої співпраці.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram