Драйв
9 Серпня 2019
1 823

Time to learn: Де та чому вчаться українські підприємці та управлінці

Відомі бізнесмени та інвестори — про знання, які необхідно мати, щоб бути успішним, та де їх отримати

Ірина Гевель, Голова Правління СК “Альфа Страхування”

Не можу назвати 2-3 дисципліни, які обов’язково мають бути вивчені управлінцем чи бізнесменом. Але, однозначно, — це основи маркетингу та менеджменту, фінансових показників життєдіяльності підприємства та англійська мова мають бути закладені на рівні базових знань у будь-якого менеджера чи власника бізнесу. Такі базові знання дозволяють почувати себе впевнено та вільно в будь-якій ситуації та середовищі. Не можу собі уявити бізнес-зустріч із клієнтом або партнером, вмикаючи online google translate у вусі.

10-15 років тому вища освіта та, бажано, МВА, були обов’язковою умовою твого існування в будь-якому корпоративному середовищі. Тепер розвиток онлайн-навчання, безлічі короткострокових курсів на будь-яку тему з будь-якої точки світу нівелюють значення вищої освіти. Хоча, моя особиста думка з цього приводу досить консервативна: “Вища освіта — це must!”

До знань, яких катастрофічно не вистачає нашим бізнесменам, я б віднесла знання та дисципліни з корпоративного управління, бізнес-процесів як системи та їх важливості в життєдіяльності будь-якого підприємства. Мені ж не вистачає знань з математики, ризик-менеджменту та стратегічного маркетингу. Може видатись, що перераховані дисципліни занадто різнопланові, але повірте, всі вони дуже необхідні у повсякденній роботі. Розмірковую над отриманням ступеня МВА, адже це досить практичне й прикладне навчання. Головне, що такі думки свідомі та сформовані в результаті практики, що дуже важливо при виборі подальшої освіти.

 

Андрій Длігач, CEO Advanter Group, співзасновник бізнес-спільноти Board

Фото: особиста сторінка в Facebook

У мене є три вищі освіти: прикладна математика і маркетинг у НТУУ (КПІ), міжнародна економіка у Вищій школі менеджменту (Варшава) та пост-MBA в Exeter Business School (клас професора Генрі Мінцберга). Також я проходив програми післядипломної освіти в Нідерландах, США, Німеччині. Маю ступінь доктора наук (КНУ імені Тараса Шевченка).

Головна сукупність знань, які обов’язково має отримати майбутній бізнесмен/управлінець, складається зі знань управління змінами та майбутнім. Навички — системна рефлексія, креативність, вміння вирішувати складні завдання. Розвинутий адаптивний інтелект. Найкращі навчальні установи, які дають ці знання, — Київська школа економіки та Singularity Univercity (США та представництво в Києві).

Українським бізнесменам, на мою думку, не вистачає навичок рефлективності, вміння ділитися (знаннями, зв’язками, ідеями) і входити в партнерство. Щодо мене, то мені не вистачає знань з цифрової трансформації. Отримуватиму їх у Сан-Франциско. Та можливо це зробити у KSE й у Digital transformation institute в Києві. Також планую прослухати курси зі штучного інтелекту і data science на Coursera і нові програми в Singularity University.

 

Тарас Барщовский, засновник групи компаній T.B. Fruit

Фото: www.pb.pl

Я маю юридичну освіту, але, вважаю, що основна — це досвід, який досягається на основі своїх помилок. Це і є найкраща освіта.

Майбутній бізнесмен чи управлінець обов’язково мусить отримати досвід управління людьми. Якщо це є, вважайте, що 50% успіху ви досягли. Далі має бути віра в справу, вузька спеціалізація, відповідальність за те, що робиш і за тих, хто під тобою, контроль за рухом коштів. Де цьому навчитися? Тільки з часом у своїй діяльності, тільки там ти черпаєш знання. А на навчання та отримання досвіду запрошую на стажування в компанію TB Fruit!

 

Любов Цимбал, засновник і генеральний директор компанії “Група Фінансових Рішень”

Моя основна освіта — це “Бухгалтерський облік та аудит у кредитному секторі” в КНЕУ ім. Гетьмана. Після цього протягом 20-ти років було пройдено багато курсів та тренінгів. У 2015 році я вирішила отримати бізнес-освіту та пройшла програму Senior Executive Management Business Administration в МІМ-Київ. Продовженням навчання стала програма Doctor Business Administration в тому ж закладі. Але і після цього я не закінчила свого навчання, створивши власний бізнес і пройшовши етап трансформування від менеджера вищої ланки до консультанта.

Багато бізнесменів сьогодні не мають вищої освіти та створюють успішні бізнеси. Мені складно сказати, чи то є добре чи ні, оскільки створенні робочі місця, платяться податки, залучається фінансування. Одним словом, бізнес працює і розвивається. Але вища освіта вчить нас здобувати знання, це знову таки досить ефективний нетворкінг. А от уже бізнес-освіта допомагає зробити шлях до успішної компанії набагато зрозумілішим.

Бізнесмен і управлінець — це дві різні ролі, відтак і знання, які їх потрібні, будуть відрізнятися. Але є те що їх поєднує. Обов’язково потрібно мати стратегічне мислення та бути досвідченим у чотирьох напрямках це: управління людьми, управління процесами, управління ефективністю та планування. Бізнесменам не вистачає, як на мене, стратегічного мислення, навичок з управління людьми, управління фінансами, вміння планувати, та відстежувати показники ефективності роботи бізнесу, знань з економіки і маркетингу. Це жахливо, але в час доступності інформації, діджиталізації в усьому світі, наші підприємці досі займаються ручним управлінням.

Я не перестаю вчитись, та постійно підвищую свій рівень знань. Але тепер прийшов час, коли я не тільки отримую знання, але і ділюсь ними. Я проводжу тренінги з управління фінансами. Чого мені бракує, так це знань в маркетингу. Але завдяки тому, що ми постійно впроваджуємо в компанії маркетингові проекти, я вже багато чому навчилась.

 

Костянтин Магалецький, партнер інвестиційної компанії Horizon Capital

Фото: особиста сторінка в Facebook

Провідні бізнесмени сучасності — Білл Гейтс, Марк Цукерберг не закінчували університети, тому я не думаю, що “стандартна” вища освіта є обов’язковою. Найбільш важливим є continuous learning – тренінги від провідних університетів, сучасна бізнес-література, галузеві конференції, відвідування офісів чи лекцій від провідних інноваційних компаній світу.”Стенфорд” відомий як провідний університет для підприємців, в них є багато коротко- та довгострокових тренінгів. Я навчався в Університеті Чикаго, який одним з провідних для навчання фінансистів.

Вважаю, що українські підприємці мають багато знань. Серед них вже є й такі що, що стали світовими лідерами у своїх галузях. З точки зору знань найбільш важливо розуміти глобальні тренди, і не просто знати, а й використовувати ці знання у своєму бізнесі. Інновації постійно розвиваються, і найкращий спосіб не відставати — це спілкування з провідними бізнесменами, читання провідних видань, таких як The Economist, бізнес-література та онлайн-лекції провідних фахівців.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram