Новини
6 Березня 2020
1 428

Time склав список найвпливовіших жінок століття

Кожній героїні була присвячена окрема обкладинка за період від 1920 по 2019 роки

Американський журнал Time склав список 100 найвпливовіших жінок століття. Рейтинг був складений в рамках щорічного спецпроекту Людина року, але в розширеному форматі. Так, редакція видання вибрала найвпливовішу жінку кожного року, починаючи з 1920-го, повідомляє Forbes.

“Від Амелії Ерхарт до Бейонсе, від Єви Перон до Малалі Юсуфзаі — зустрічайте 100 жінок, що визначили обличчя століття”, — пишуть автори рейтингу.

В Time зазначають, що протягом 72 років журнал вибирав Чоловіка року (Man of the Year), і лише в 1999 р. було прийнято рішення змінити назву рейтингу на Людину року, що дозволило включати в список жінок.

Деякі з жінок року за версією Time обіймали посади, які в їх час традиційно вважалися чоловічими. Наприклад, п’ятий прем’єр-міністр Ізраїлю Голда Меїр і колишній президент Філіппін Корасон Акіно. Однак більшість героїнь обкладинок впливали на світ через активізм або мистецтво.

Так, серед “Жінок року” виявилися письменниця Вірджинія Вульф (1929 рік), художниця Фріда Кало (1938), актриса Мерилін Монро (1954), співачка Біллі Холідей (1939) та ідеолог феміністського руху Симона де Бовуар (1949).

У список, що охоплює період з 1920 по 2019 рр., також потрапили королева Єлизавета II (1952), перша леді США Жаклін Кеннеді (1962), Маргарет Тетчер (1982), принцеса Діана (1987), співачка Мадонна (1989), Опра Вінфрі (2004), Мішель Обама (2008), Ангела Меркель (2016) а також шведська екоактивіста Грета Тунберг, що стала людиною року за версією Time у 2019 р.

У шорт-лист премії також увійшли президент США Дональд Трамп, голова КНР Сі Цзіньпін, прем’єр-міністр Нової Зеландії Джасінда Ардерн, глава Facebook Марк Цукерберг, а також учасники акцій протесту в Гонконзі.

Кожній героїні з рейтингу 100 найвпливовіших жінок століття була присвячена окрема обкладинка. Всього було представлено 89 нових обкладинок, а інші 11 прикрасили жінки, які раніше вже проголошувалися Людиною року.

Для кожного періоду часу були замовлені портрети, що зображають стиль в якому тоді робилися портрети на обкладинку: зображення вугіллям, тривимірні паперові скульптури, фотоколажі та дерев’яні скульптури. Редакція спеціально для цього запрошувала художників.

В Time впевнені, що їх проект допомагає зрозуміти, в яких областях жінки мали владу за часів нерівності. За словами колишнього головного редактора журналу Ненсі Гіббс, жінки володіли м’якою силою задовго до того, як ця ідея була осмислена.

Нагадаємо, редакція інвестиційної платформи Investory News запрошує читачів приєднатись до голосування за Найкращих ділових пані, що створюють інвестиційне середовище України, розвивають бізнеси та управляють компаніями.

Як відомо, за останні п’ять років в українській IT-галузі зросла кількість жінок-фахівців: з 9 тис. до 40 тис. осіб. За період 2014-2019 рр. жінки-фахівці складали 24% робочої сили в українському IT, і ця частка стабільно зростає: на більш, ніж 16% у рік.

А от американський інвестиційний банк Goldman Sachs має намір відмовити в організації первинного публічного розміщення акцій (IPO) компаніям, в складі органів управління яких немає як мінімум однієї жінки. За останні два роки на біржу вийшли понад 60 компаній, керівництво яких складається виключно з білих чоловіків.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram