Думки
31 Грудня 2018
970

Тім Келлі: Співробітникам не цікава ваша мета збільшити продажі на 200%

Тренер з лідерства та ефективного управління — про вище призначення компанії, його вплив на бізнес-результати та стратегії пошуку

Багато компаній мають місію, але мало хто з них має призначення. Це те, що англійською мовою називається «purpose». І це набагато більше, ніж місія. Можна також використовувати поняття «destiny», доля, але воно означає відсутність вибору, і це не зовсім те, що нам підходить. Ми говоримо про створення змісту, значення, задоволеності у бізнесі. Але це не те, про що зазвичай думають компанії та їхні лідери.

Бізнес дуже швидко змінюється. Ми маємо змінити свій спосіб мислення про нього. Втім, бізнес змінюється протягом тривалого часу. Він перетворюється на щось набагато більше. І відбувається це дуже-дуже швидко. Міленіали мають абсолютно іншу мотивацію, ніж люди старшого покоління. Дослідження показують, що молодь витрачає більше грошей на продукти та сервіси, що мають соціальну цінність. І так само міленіали поводяться в якості співробітників. Вони відразу хочуть працювати на компанію, що має високе призначення. На відміну від попереднього покоління, вони не бояться втратити роботу. Якщо їм не подобаються цінності компанії, на яку вони зараз працюють, міленіали вважають за краще для себе піти.

Інша справа, що більшість бізнес-лідерів не вчаться управляти емоціями співробітників. Існують різні терміни для цього поняття: «soft skills», емоційний інтелект, корпоративна культура. Але дослідження свідчать, що, незалежно від назви, це справляє великий вплив на продуктивність.

Якщо міленіалам не подобаються цінності компанії, на яку вони зараз працюють, вони вважають за краще для себе піти

Нове покоління бізнес-лідерів вчиться управляти стосунками та емоціями. І лідерам нової парадигми, нового покоління, потрібно створювати культуру та середовище на робочому місці. При цьому зовсім не важливо, керуєте ви п’ятьма людьми або 5 тисячами людей. Вам треба створити середовище, в якому вони бажали б працювати. Щоб вони працювали на вас, а не на когось іншого. Щоб вони бажали працювати, а не «не працювати». Існує багато різних стратегій, як цього досягти. Але найкраще використовувати призначення. Мені подобається термін «вище призначення», що відрізняється від простішого поняття «мета». Він підходить як для окремої особи, так і для призначення цілої компанії.

Існує три стратегії для інтеграції призначення у бізнес.

Через лідерів. Якщо ви підприємець — отже, ви лідер і можете використовувати своє призначення як інструмент самоформування. У багатьох великих корпораціях є програми розвитку лідерства. Восени я був у Китаї та працював з Alibaba. Вони хотіли знайти вище призначення для їхніх лідерів. Причина в тому, що коли лідер знає про своє вище призначення, він має більший позитивний вплив на своїх співробітників. Вони, як і клієнти, хочуть бути поблизу таких лідерів. У хаотичному та заплутаному світі лідери з вищим призначенням краще приймають рішення. Традиційно стратегія компанії залежить від прогнозів на майбутнє. Але зараз речі змінюються так швидко, що майбутнє передбачити неможливо. На думку Оксфордської академії лідерства, найкращі інструменти сучасних лідерів — це вище призначення й автентичність. Саме вони допомагають приймати правильні рішення, коли недостатньо інформації, щоб використовувати логіку.

На думку Оксфордської академії лідерства, найкращі інструменти сучасних лідерів — це вище призначення й автентичність

Через співробітників. Друга стратегія — допомогти співробітникам вашої компанії знайти власне вище призначення. Приблизно третина людей керуються призначенням. Ваші робітники залишаються на роботі довше, вони працюють краще, вони не уникають роботи та створюють тривалі стосунки зі своїми колегами, підтримуючи компанію в її місії. І фундаментально саме ці співробітники бачать у роботі можливість реалізувати своє вище призначення. Тому вони і не намагаються уникати роботи.

Через усю компанію. Суть останньої стратегії полягає у тому, щоб знайти вище призначення для всієї компанії. І зараз ми не говоримо про традиційні заяви про місію компанії. Вони зазвичай недолугі та нудні. Читаючи їх, можна заснути.  Я кажу про призначення, що більше притаманні неприбутковим організаціям. Наприклад, врятувати китів, нагодувати голодних дітей, припинити розповсюдження малярії, встановити мир на Ближньому Сході. Про такі заяви ми говоримо. Чому? Тому, що вони мотивують людей. Співробітникам не цікава ваша мета збільшити продажі на 200%. У Чиказькій школі економіки вважають, що призначення всіх бізнесів — створювати цінність для власників. І я люблю питати CEO компаній: «Як ви гадаєте, скільки людей на планеті Земля прокинулися сьогодні раніше, щоб поспішати на роботу та створювати додаткову цінність для власників компанії»? Найпоширеніша відповідь — «нуль». Навіть не 0%, а нуль людей. Тож як створити вище призначення компанії, щоб люди хотіли прокидатися раніше та йти на роботу? Щоб це спрацювало, воно має надихати, викликати емоції. Якщо призначення не викликає жодних емоцій, воно не потрібне. При цьому не може йтися лише про результати компанії. Ви маєте відповісти на питання, як саме ви плануєте зробити світ кращим.

І нарешті, ви маєте бути абсолютно серйозними. Якщо ви не любите своє призначення, ніхто інший його теж не полюбить. Чи мотивує воно вас? Адже ніхто не буде мотивований більше за вас.

Записано під час виступу на Olerom Forum One 2018

 

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram