Герої
27 Травня 2021
2 580

Тім Ферріс: Як живе гуру продуктивності з Кремнієвої долини

Титановий чай і розмови із субособистостями — основні правила для самооптимізації від бізнесмена

Журнал Wired називав Тіма Ферріса “суперменом Кремнієвої долини”. Вже багато років він веде подкаст і пише один за іншим бестселери, присвячені самооптимизації у різних аспектах: від продуктивності до здоров’я.

І про що б Ферріс не говорив — він завжди знає, як зробити цей процес ефективнішим. Звідки? Вся справа в його подкасті — The Tim Ferriss Show, куди він запрошує дослідників, лікарів, спортсменів і біохакерів. Розмови з ними дозволяють йому бути в курсі нових способів поліпшити здоров’я, настрій та ефективність.

Але поради Ферріса не голослівні, він перевіряє на собі гіпотези, які народжуються в цих розмовах. Він так багато часу витратив на експерименти, що навіть називає себе “людиною — морською свинкою”. Ось основні правила, які він вивів.

Ранкова рутина: виконати три справи з п’яти 

Тім Ферріс вірить, що дотримання ритуалів допомагає досягати найамбітніших цілей. Він радить переосмислити повсякденні справи так, щоб вони не втомлювали, а стимулювали. Тоді вони стануть певними лісами, навколо яких буде легко виростити інші, цікавіші та значущі частини життя.

Інакше, як виражається Ферріс, щодня доведеться писати новий сценарій, а це забирає багато сил. У самого Ферріса на ранок заплановано п’ять справ.

1. Застелити ліжко. Неважливо, наскільки поганий у тебе день. Можна заправити ліжко — і, навіть, у найжахливіший момент це дасть відчуття, що в житті є хоча б одна річ під контролем. На цей ритуал його надихнув виступ ексадмірала ВМС США Вільяма Макрейвена, який стверджує: якщо хочете змінити світ, розпочніть зі звички заправляти ліжко. Зробивши це, ви відчуєте гордість за виконання завдання, і це надасть сили на наступне. А потім на ще одне, та ще: перша виконана справа запустить ланцюжок продуктивності.

2. Зробити 10 віджимань. Відмінний спосіб прокинутися — коротка зарядка: 5-10 підходів будь-якої вправи. Ферріс обрав віджимання, після чого на черзі — холодний душ. Важливо розуміти: це не заміна тренуванням, а спосіб підбадьоритися, поліпшити настрій та заспокоїти потік думок у голові.

3. Медитувати. Коли Ферріс розпочав писати книгу “Інструменти титанів”, він поговорив з двома сотнями успішних людей: знаменитостями на кшталт Арнольда Шварценеггера, спортсменами, командирами спецоперацій та іншими. Його висновок: 80% успішних людей медитує — як і він сам.

4. Заварити “титановий” чай. Чайна ложка пуеру (чорний чай), чайна ложка лунцзіну (зелений чай), чайна ложка куркуми, стружка імбиру, кокосове масло. Трохи схоже на Buffetproof Coffee біохакери Дейва Еспрі, правильно? Це не випадково: як і Еспрі, Ферріс багато років дотримується кетогенної дієти й також шукав рецепт напою з високим вмістом жиру, який би стимулював кетоз.

Але кава не підійшла: згідно з досвідом та результатами генетичних тестів, його організм швидко метаболізує кофеїн. Після чашки кави Ферріс відчуває різкий приплив енергії, але через півгодини потрібна нова, вже подвійна порція, щоб не відчувати занепад сил. А от комбінація чорного та зеленого чаю діє м’якше: не дає такого піку бадьорості відразу, але підтримує стабільну продуктивність протягом 3-4 годин. Іноді Ферріс додає до свого звичайного рецепту мате, який містить три стимулювальні речовини: кофеїн (як у кави) теофілін (як у зеленого чаю) і теобромін (як у какао).

5. Зробити записи в щоденнику. Ферріс використовує найрізноманітніші типи записів, зокрема завжди носить у кишені невеликі блокноти для ідей та цілей. Але вранці він чергує два методи: Morning Pages і Five Minute Journal.

Перший розроблений автором бестселерів про розвиток творчого потенціалу Джулією Кемерон. Суть методу — спочатку висловити свій поточний настрій, а потім у вільній формі викласти думки. Кемерон називає записи “духовними двірниками”: лист (навіть якщо ви нікудишній письменник) допомагає позбутися від знервованих думок, що збивають з пантелику аби потім дивитися на світ ясними очима.

Більш структурований Five Minute Journal — популярний щоденник з мотивувальними цитатами та списком запитань для початку й кінця дня. Ранкові питання — за які три речі ти вдячний сьогоднішньому дню, які три хороші події чекають на тебе; вечірні — які три дивовижні речі відбулися та якими трьома образами ти міг зробити день ще краще.

Удавана простота маскує вкрай дієвий метод — практику подяки, яка допомагає перемикнути мозок з негативу на позитив і у підсумку зробити нас щасливішими й здоровішими. Поставити галочки навпроти всіх ранкових рутин Тіму Феррісу вдається лише у 30% випадків. Це його не фруструє: три — хороший результат. “Як мінімум від однієї справи завжди можна відмовитися, — зазначає Ферріс. — Але якщо відзначили галочкою три, ймовірність, що день пройде абсолютно успішно, нескінченно вища”.

Гаджети: мінімізація використання 

Постійне перебування на зв’язку забирає багато енергії. Щоб мінімізувати енерговитрати, Тім Ферріс вивів для себе наступні принципи щодо гаджетів і соціальних мереж:

• 80% часу телефон знаходиться в авіа режимі. Ферріс вмикає його тільки після ранкової рутини, а після обіду знову блокує зв’язок із зовнішнім світом;

• усі повідомлення вимкнені, а кількість акаунтів у соцмережах мінімальна. Ферріс намагається не споживати чужий контент і не заходити в інстаграм, а власні пости публікує через сторонні сервіси типу Onlypult;

• щосуботи зовсім відмикає телефон.

Загалом соціальні мережі Тім Ферріс порівнює з сусідами (є хороші, але деякі приносять тільки шкоду), а ще з контактним видом спорту (багато суперечок, агресії, перетину особистих кордонів).

Його головне правило у поводженні з ними — мінімізувати негатив. Твіттер здається Феррісу найотруйнішою соціальною мережею — набагато більш токсичною, ніж фейсбук або інстаграм. Але, на жаль, ця соцмережа корисна для роботи. Так що він заходить у твіттер для зв’язку зі знаменитостями та щоб прочитати корисні дослідження або відео, які йому у цій соцмережі рекомендують читачі.

Настрій: порядок у домі та пам’ятні спогади

Для продуктивної роботи Феррісу важливо, щоб вдома був порядок, оскільки там він проводить багато часу. З цієї ж причини він серйозно замислюється про те, що саме знаходиться в будинку та які емоційні стани викликає.

Його головний принцип — оточити себе предметами, які викликають радість і пов’язані зі щасливими спогадами: книги, твори мистецтва, панорамні знімки водоспадів, ставків, а також фото.

Найважливіша фотографія стоїть на полиці у вітальні. Її зробив друг Ферріса, генеральний директор Automatic й один з провідних розробників WordPress Метт Малленвег, коли вони вдвох подорожували до В’єтнаму. Фото нагадує про поїздку, під час якої Ферріс зміг сказати “ні” гаджетам — і мотивує не захоплюватися ними й наразі.

На тій же полиці стоять особливо важливі для Тіма Ферріса книги. Найголовніша — “Дисципліна — це свобода” Джоко Віллінка: посібник з подолання себе та позбавлення від страхів, слабостей й шкідливих звичок від людини, яка 20 років прослужила в елітному загоні спеціального призначення ВМС США “Морські котики”.

Кожен раз, коли Ферріс відчуває себе слабким, не може прийняти рішення, він буквально чує, як Джоко кричить на нього з полиці. Крім Джоко Віллінк, на полиці Ферріса лежать:

• The Ketogenic Bible — вичерпне керівництво з кетодієти американських дослідників кетоза Джейкоба Уїлсона та Райана Лоурі.

• Less Is More — своєрідна антологія мінімалізму: під однією обкладинкою об’єдналися філософські думки про простоту й усвідомленості з різних епох і культур.

•The Essential Rumi — поезія перського автора XIII ст. Джалаледдіна Румі, яку зазвичай описують як екстатичну й духовну.

• Braiding Sweetgrass — збірка есеїв ботаніка Робін Уолл Кіммерер, в якій та зібрала знання корінних народів Америки про природу та її взаємодію з людиною й поєднала з науковими даними з ботаніки. Часто традиційні знання суперечать науковим, але книгу Кіммерер це зовсім не псує, а допомагає розкрити її головну тему — турботу про екологію — не нудно, а захопливо та радісно.

Дві книги про Міямото Мусасі, видатного фехтувальника в історії Японії, основоположника самурайського мистецтва бою на двох мечах нито-рю та автора філософського трактату про ведення війни “Книга п’яти кілець”.

• “Книга сміху та забуття” — роман чеського письменника Мілана Кундери, який незмінно викликає у Ферріса позитивні асоціації.

• “Принципи — автобіографія засновника Bridgewater Рея Даліо, в якій він розповідає про головні свої принципи у житті та роботі.

Ще один пам’ятний експонат висить на стіні. Це тканина з вишитим ім’ям Тіма Ферріса шматок його спортивної форми, в якій він виступав на змаганнях з дзюдо, коли йому було 15 років. Усі ці предмети створюють потрібний Феррісу емоційний фон і заряджають його енергією.

Вечірня рутина: чай з оцтом і медом + вплив холоду

Щоб залишатися продуктивним протягом тижня, Тім Ферріс не працює ночами та ретельно слідує вечірнім ритуалам. Раніше він провів безліч експериментів щодо поліпшення сну, які детально описує в “Ідеальне тіло за 4 години”.

Наприклад, він натрапив на метод, завдяки якому збільшується фаза швидкого сну (для прискорення навчання), а також вживає лляну олію (запобігає втомі після пробудження від тривалого 8-10-годинного сну). Але з часом щовечірня рутина Ферріса стала простішою та звелася до двох головних етапів.

Чай з оцтом і медом. За годину до сну Ферріс заварює чай з північноамериканської рослини, яка має назву ялиця Дугласа. Напій не містить кофеїну. До чаю він додає одну-дві столові ложки яблучного оцту й одну столову ложку меду, якщо має проблеми зі сном. За його словами, такий напій допоміг багатьом його друзям впоратися з хронічним безсонням і став для них найкращими ліками, ніж рецептурні препарати.

Крижана ванна. Довгий час Ферріс і сам страждав від безсоння. Йому допомогли крижані ванни: у воду поміщаються 2-3 пакети з льодом, коли вони розтануть на 80%, потрібно просидіти у ванні 10 хвилин. Ферріс все ще приймає такі ванни за годину до сну, відразу після кави без чаю. Іноді замість холоду Ферріс вибирає спеку та йде до сауни. Під час процедур, які розслабляють, він слухає аудіокниги, що мотивують. А потім приймає душ і лягає спати.

Джерело: Reminder

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram