Бiзнес
30 Липня 2020
1 908

Тік-так: Годинникова індустрія прокидається після карантинного застою

На аукціонах у Женеві та Гонконзі було встановлено чимало нових світових рекордів

Попри те, що протягом червня-липня 2020 року годинникова індустрія почала потрохи оживати – наприклад, у Женеві відбувся перший після локдауну очний годинниковий аукціон Phillips Geneva Watch Auction XI, де було встановлено декілька світових рекордів вартості, а у Гонконзі аукціон Sotheby’s – загальний стан годинникової індустрії залишається не у дуже хорошому стані.

За даними Федерації швейцарської годинникової промисловості експорт швейцарських годинників у грошовому вираженні протягом січня-квітня скоротився на 26,3%, у порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

Загалом у квітні, у порівнянні з 2019-м роком, експорт знизився на 81,3%, до 328,8 млн швейцарських франків (близько $342 млн).

Через те, що роздрібні магазини по всьому світу залишалися зачиненими протягом декількох місяців, у 2020 році прогнозується 25%-ве скорочення експорту – і це ще оптимістичний прогноз.

Годинникові аукціони

У Женеві вперше після карантинного застою відбувся очний годинниковий аукціон Phillips Geneva Watch Auction XI, де за понад 200 лотів вдалося вторгувати 30 млн швейцарських франків. До речі, минулого року за 184 лоти виручили близько 22 млн франків, повідомляють Ведомости.

Загалом на торгах було виставлено лоти 32 брендів, більшість з яких було продано або на рівні естімейту, або з перевищенням.

А от рекордсменами аукціону стали годинники Patek Philippe – тільки за шість головних лотів цієї марки покупці віддали майже 10 млн франків.

Фото: Patek Philippe (Ref. 1518)

Абсолютним лідером аукціону став годинник Patek Philippe ref. 1518 у корпусі з рожевого золота. Так, за первинної оцінки в 1,2-2,4 млн франків невідомий покупець заплатив за них 3,38 млн.

Годинник було виготовлено у 1948 році, він виставлявся на продаж лише одного разу. Тоді їх придбав Жан-Клод Бівер, один із найвідоміших людей у годинниковій індустрії – колекціонер, керівник і власник марки Hublot, який зробив її одним із лідерів ринку, а також глава годинного підрозділу холдингу LVMH до 2018 року.

На другому та третьому місцях за вартістю – годинники Patek Philippe: хронограф із вічним календарем Ref. 2499, який було виготовлено у 1957 році, було продано за 2,6 млн франків (при естімейті в 1-2 млн). А платиновий годинник Ref. 1579 (1946 року випуску) – за 1,94 млн франків (за попередньої оцінки у 800 тисяч-1,6 млн франків).

Ще більше рекордів

Своєю чергою годинники найдорожчого незалежного годинникового майстра сучасності Франсуа-Поля Журна також стали рекордсменами, але за перевищенням естімейту.

Фото: годинники Chronometre Resonance Souscription 2000 року (справа) і Tourbillon Souverain Souscription в корпусі з платини/F.P. JOURNE

Знакова модель Журна Chronomètre à Resonance Souscription 2000 року випуску (перший у світі наручний годинник, у механізмі якого використаний ефект резонансу) була продана з шестиразовим перевищенням попередньої оцінки – за 1,04 млн франків проти 80 тис-160 тис. франків.

Ще один рекорд Журна на Geneve Watch Auction – 1,4 млн франків (за естімейту в 150 тис-300 тис. франків) за годинник Tourbillon Souverain Souscription у корпусі з платини. Це рекорд для годинникового незалежного майстра на не благодійному аукціоні.

Через два тижні відбувся годинниковий аукціон Sotheby’s у Гонконзі, де також було встановлено рекорд – рідкісний платиновий Rolex Cosmograph Daytona з циферблатом із лазуриту було продано за 25,37 млн ​​гонконзьких доларів ($3,27 млн), враховуючи збори (що у 3-6 разів перевищило естімейт у 4-8 млн гонконзьких доларів). 

Фото: Rolex Cosmograph Daytona з циферблатом із лазуриту

Встановлена ​​вартість стала новим світовим рекордом для автоматичних Daytona, бо раніше абсолютний світовий рекорд цього бренду належав моделі Paul Newman Daytona – годинникові, який був у власності актора Пола Ньюмана. Його у жовтні 2017 року було продано за $17,75 мільйона на аукціоні Phillips. 

Чекають на премію 

Ще один позитивний сигнал для ринку – Женевський годинниковий Гран-прі (Grand Prix d’Horlogerie de Geneve (GPHG) головна профільна нагорода у світі) відкрив прийом заявок, що означає – присудження премій планують провести за розкладом.

Цього року кращих визначатимуть за новими правилами. На початку року було створено Академію GPHG, куди запросили 350 експертів галузі з усього світу.

Академіки вже висунули своїх кандидатів, наразі подати заявки можуть й самі бренди. Церемонія оголошення переможців запланована на 12 листопада 2020 року.

Крім того, один із головних годинникових брендів у світі – Patek Philippe відкрив мануфактуру в План-лез-Уат у Женеві (за інформацією профільного видання Hodinkee, вартість реновації могла скласти близько 600 млн швейцарських франків) і паралельно представив свою першу новинку 2020 року. Це з врахуванням того, що раніше представники Patek Philippe і Rolex оголошували, що через пандемію випуск усіх новинок буде перенесений на 2021 рік.

Але Patek Philippe все ж представив нову модель – The Patek Philippe Ref. 6007A-001 Calatrava – рідкісний для марки годинник у корпусі зі сталі, їх виготовлять обмеженою серією в 1 тисячу примірників.

Цікаву новинку було представлено й годинниковою мануфактурою Konstantin Chaykin – перший у світі авіаторський годинник для визначення часу на Землі та на Марсі: Mars Conqueror Mk3 Fighter – наручний годинник у корпусі з титану.

Фото: Mars Conqueror Mk3 Fighter, Konstantin Chaykin/Konstantin Chaykin

Години, хвилини та секунди земного часу основного часового поясу зображаються на головному циферблаті. Індикація часу другого часового поясу здійснюється на додатковому циферблаті на позначці “12 годин”. Години та хвилини марсіанського часу вказані на міні циферблаті, що розташований біля позначки “6 годин”.

Mars Conqueror Mk3 Fighter – частина проєкту “Марсіанський час”, що заснований Чайкіним у 2017 році. Тоді американський підприємець і засновник компанії SpaceX Ілон Маск у своєму виступі на Міжнародному конгресі астронавтики в Аделаїді заявив, що споруда корабля для польоту на Марс розпочнеться вже наступного року.

Чайкін розділяє ідеї Маска щодо колонізації космосу й вже у квітні 2018 року представив публіці перший винахід “марсіанського часу” – прототип годинника Mars Conqueror Mk1. На доопрацювання моделі пішло два роки, Mars Conqueror Mk3 Fighter будуть виготовлені обмеженою серією у вісім примірників.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram