Соцмережі
13 Серпня 2021
947

Тетяна Острікова: Як Польща відновлюється після пандемії

Польща знижує податки!

Податкова реформа відбувається не тільки в далекій Бразилії, але і в сусідній Польщі.

В травні правляча партія створила пакет реформ Polish Deal (Polski Ład). Мета пакету — відновлення Польщі після пандемії.

22 липня Міністерство фінансів Польщі представило законопроект для реалізації податкової частини Polish Deal. Планується, що зміни наберуть чинності у 2022 році.

Головні податкові нововведення такі:

1. Збільшення ліміту неоподаткованого доходу громадян. Всі, хто заробляє до 30 тис. злотих на рік (206 тис. грн), не будуть платити ПДФО (18 млн поляків) з 2022 року. На сьогодні цей ліміт в Польщі становить 8 тис. злотих.

2. Підвищення рівня, з якого діє збільшена ставка ПДФО. На сьогодні, поляки, які заробляють до 85 тис. злотих на рік (583 тис. грн) сплачують 17% ПДФО. Все, що більше, — оподатковується за ставкою 32%. З 2022 року рівень підвищується з 85 тис. до 120 тис. злотих (823 тис. грн).

3. Збільшення відрахувань на медичне і соціальне страхування. Передбачається що загальне податкове навантаження знизиться для тих, хто заробляє до 6,6 тис. злотих на місяць (45 тис. грн). Для тих, хто заробляє від 6,6 до 11 тис. злотих (45-75 тис. грн) навантаження не зміниться. Для решти — збільшиться за рахунок відрахувань на медицину та соціальний захист, що має підвищити якість цих послуг.

4. Ініціатива для повернення поляків трудових мігрантів назад в країну. Привіт президентським державним програмам та ініціативам для заробітчан “повертайся та залишайся”. Поляки це вже запроваджують! Зокрема, йдеться про знижку у 50% на ПДФО на чотири роки, для тих, хто стає податковим резидентом Польщі. Скористатись можуть ті, хто 3 роки не жив у Польщі, але раніше мав там джерело доходу.

На фоні таких податкових новин з Бразилії та Польщі, Україна, на жаль, “пасе задніх”. А так хотілося б, щоб міжнародні видання писали про українську економіку, податкову систему, як про цікаві інструменти, ставлячи їх у приклад для наслідування!

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram