Соцмережі
5 Березня 2021
562

Тетяна Острікова: Україна залишилася малопривабливою для інвестицій

Малопоміченою пройшла новина про те, що рейтингове агентство Fitch залишило Україні кредитний рейтинг “В”.

Кредитний рейтинг країни — це перше, на що дивляться міжнародні бізнесмени та інвестори перед тим як вкладати гроші, відкривати бізнес чи позичати гроші країні. По суті цей рейтинг дає розуміння про ймовірність дефолту, про ймовірність ситуації, коли країна перестає платити по своїм зобов’язанням.

Рейтинг “В” — це один з найнижчих можливих рейтингів. В Європі є лише дві країни з рейтингом “В” — це ми і підсанкційна Білорусь. Ще є Молдова з гіршим рейтингом “В-“. Всі інші країни мають кращі рейтинги, або не мають взагалі.

Якщо порівнювати нас не лише з сусідами, то рейтинг “В” має Лівія, де країна поділена між двома групами, кожна з яких називає себе лівійською владою і воює з іншою.

Іран, який минулого року був близький до війни з США, та знаходиться під тотальними санкціями, має навіть вищий рейтинг — “В+”.

Як бачимо, некомпетентність Уряду, за економічним ефектом співставна з активними бойовими діями в країні, або жорсткими міжнародними санкціями.

То ж не дивно, що Україні не хочуть позичати грошей навіть під високі відсотки.

P.S. З хороших новин — в нас вищий рейтинг, ніж в Конго та Туркменістану.

За останні 20 років у України тільки один раз був кращий рейтинг — “ВВ” у найситніші роки з 2005 по 2008. Потім падіння у 2009 і в період Януковича рейтинг відновився тільки до рівня “В”. Потім знову падіння і дефолт у 2014-2015 роках, і знову відновлення поки що тільки до рівня “В”.

У своєму висновку, Fitch каже про недоліки України: слабкий рівень управління, висока ступінь законодавчого і судового ризику для реалізації політик і низька зовнішня ліквідність у порівнянні з високими вимогами по обслуговуванню суверенного зовнішнього боргу.

Тобто, щоб підняти рейтинг потрібно реально змінити і реформувати країну – призначити компетентний уряд, який не відкладатиме вирішення складних проблем, які у будь-яку мить можуть вилитись у соціальну катастрофу, як то дефолт Пенсійного фонду, або зростання заборгованості за комунальні, мати непідкупні суди, та не позичати занадто багато на зовнішніх ринках.

Малопоміченою пройшла новина про те, що рейтингове агентство Fitch залишило Україні кредитний рейтинг «В».
Кредитний…

Опубликовано Тетяной Остріковой Четверг, 4 марта 2021 г.

 

 

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

 

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram