Соцмережі
5 Серпня 2021
643

Тетяна Острікова: Стан казначейського рахунку у серпні

1 серпня на єдиному казначейському рахунку було 9,9 млрд грн — найнижче значення за всі місяці з початку року.

Це в п’ять разів менше, ніж було 1 серпня 2020 року (51,7 млрд грн) та в серпні 2019 (49,0 млрд грн).

А от у серпні 2018 на ЄКР було ще менше — 2 млрд грн. В той період на валютних рахунках Казначейства ще додатково був еквівалент 21 млрд грн.

Міністерство фінансів пояснювало цю ситуацію невиконанням плану запозичень. За 7 місяців 2018 року воно складало 56 млрд грн.

Сьогоднішній Уряд перевершив показник майже вдвічі: за 7 місяців 2021 невиконання склало 100,5 млрд грн. Скільки зараз на валютних рахунках — не повідомляється.

Але скоро на рахунках стане на $2,7 млрд більше завдяки розподілу від МВФ, а зовсім не завдяки телефонній розмові пана Президента з пані Крісталіною Георгієвою, як нам радісно повідомляє Офіс Президента.

Цей “подарунок” від МВФ зможе перекрити бюджетну діру на три чверті.

Також, $2,7 млрд , або 73 млрд грн — це більше ніж бюджет має отримати від податку на прибуток підприємств до кінця року.

Якщо б влада була зацікавлена у стимулюванні внутрішніх і зовнішніх інвестицій, в покращенні податкової системи, то гроші МВФ можна було б використати як страховку для переходу на ПнВК. Ті, хто говорять про можливі фіскальні втрати бюджету у перші роки переходу до оподаткування розподіленого прибутку — ось Вам і довгоочікуваний компенсатор.

Але очевидно, що влада проігнорує це і витратить гроші на загальні бюджетні видатки, серед яких вже немає навіть мінімальної програми допомоги підприємцям та громадянам, які закрились та втратили роботу через пандемію.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram