Соцмережі
15 Червня 2020
893

Тетяна Острікова: Програма Уряду щодо розвитку бізнесу

Стимулювання бізнесу, залучення інвесторів, покращення умов та інше

Починаю рубрику #ВУрядіпишуть

Проглянула оновлену програму Уряду.

З плюсів – це вже не записка школяра, а реферат першокурсника.

Мене цікавило кілька пунктів: податки та пільги (бо є пункт в меморандумі з МВФ про «нікому нічого») та стимули для розвитку бізнесу, ринку праці, працевлаштування безробітних, що з заробітчанами. От з них і почну.

В розділі здійснення економічних заходів підтримки серед короткострокових пріоритетів уряду є пункт:
“Залучення до активного економічного життя країни громадян України, які повернулись після тривалого перебування за кордоном”.

В мене одне питання: «ЯК? ЯКИМ ЧИНОМ?»
Думала нижче по тексту нам розкриють секрет успіху десь в районі розділу «економічна політика». Відгадка для цієї загадки знайшлася в розділі «Розвиток ринку праці». Урядовий рецепт полягає в «Розробленні державних політик та інструментів для залучення до активного економічного життя країни громадян України, які повернулися після тривалого перебування за кордоном, та для УТРИМАННЯ їх від повторної еміграції». Практичне застосування цього ми вже бачили, коли заробітчан банально не випускали за кордон.

Малому бізнесу уряд обіцяє створити сприятливі умови (хоча би просто не заважали вже), зменшити регуляторний тиск (це про касові апарати кожному підприємцю?), створити умови для лібералізації та цифровізаціі відносин самозайнятих осіб, ФОПів та МСБ з державою (це про онлайн РРО?) з виведенням таких осіб з тіні.
Цікаво, чому уряд вважає, що ФОПи чи малий та середній бізнес в тіні? А ще цікавіше, через який Інтернет-канал чи онлайн-портал уряд збирається лібералізувати якісь відносини?

Але далі ще цікавіше: уряд збирається «впорядкувати юридична поле»… Це цитата. Впорядковувати будуть форми діяльності самозайнятих осіб, мікро-, малого і середнього бізнесу та забезпечення нових сучасних форм їх діяльності та економічної організації (платформи, ВРО (business process outsourcing), стартап-компанії тощо.

Тобто в законі буде така організаційно-правова форма, як платформа? Чи нарешті ухвалять закон про стартапи? Тоді чому це прямо не вказати, а заодно перелічити, які стимули, переваги та пільги будуть в такому законі?

А тепер вгадайте, що уряд обіцяє іноземним інвесторам? Справедливий суд? Відсутність корупційних поборів? Нормальну роботу податковоі? Ні! «Комунікацію та моніторинг для вирішення проблемних питань діяльності в Україні». А українським підприємствам така «персональна» комунікація і «вирішення проблемних питань діяльності в Україні» очевидно не потрібні.

Зайнятість населення забезпечать через підтримку підприємницької ініціативи громадян. Так і знайте, якщо Ви втратили роботу, вимагайте у влади підтримати Вашу підприємництву ініціативу. І бажано не добрим словом та «створенням умов», а наданням Вам стартового капіталу (про це, правда, програма уряду мовчить).

Роботодавцям Уряд обіцяє фіскальну, регуляторну та фінансово-кредитну підтримку з метою збереження робочих місць. Про конкретні інструменти, однак, мовчать. Чи означає це зниження ставки ЄСВ – невідомо. Чи означає це, що можна буде брати позику на виплату зарплати на пільгових умовах і під державні гарантії? Невідомо.

А от ще якісь пріоритетні галузі економіки тільки планують визначити, щоб саме в них зберігати робочі місця та забезпечувати їх підтримку та стимулювання. Можна робити ставки, які галузі визначать пріоритетними для фінансових вливань в коментарях під постом.

Про податки, пільги та митницю далі буде…

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

 

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram