Соцмережі
24 Травня 2020
1 067

Тетяна Острікова: Про податок на виведений капітал

Важливо запровадити рівноправні умови для оподаткування усіх платників

На першу річницю інавгурації Президента заговорили про виконання його програми. Там є пункт про прості та зрозумілі податки, а також про податок на виведений капітал. Він знову став актуальним і податкова громадськість активізувалась.

А тут і Уряд Польщі ухвалив національну програму реформ, яка дозволить бізнесу оговтатись після карантину та розвиватись, а не деградувати. Одним з її пунктів є запровадження корпоративного податку за естонською моделлю для малого та мікробізнесу вже з 2021 року!

Суть цього податку проста – поки прибуток не виводиться з компанії, він не оподатковується. Виводиш на споживання у вигляді дивідендів або прирівняних до розподілу дивідендів операцій – платиш податок на виведений капітал. При чому це не зовсім естонська модель, а наше українське ноу-хау! Ці прирівняні операції – це як раз те, через що украінські компанії найчастіше оптимізують: роялті, проценти по кредитам, донарахування по трансфертному ціноутворенню.

Знову почали говорити про можливе запровадження ПнВК для малого бізнесу з оборотом (не плутати оборот з прибутком!) до 150 чи 200 млн. грн. у рік. От наче хочемо малим допомогти, а лобісти великого бізнесу наче виступають проти цього, бо теж хочуть ПнВК.

Чому запроваджувати напівзаходи та встановлювати якісь пороги в даному разі недоцільно?

Бо:

▪️суть ПнВК спростити адміністрування податку для всіх, і створити рівноправні умови оподаткування для всіх платників;
▪️це дасть змогу уникнути штучних «перетоків» та дроблення бізнесу на різні компанії;
▪️ однією з цілей, для чого Україні потрібен ПнВК, є створення конкурентного середовища порівняно з іншими країнами для іноземного інвестора, де створювати підприємство. А $5 млн. обороту для системного інвестора – якось не серйозно!

Моя порада тим, хто в коментарях буде шукати «компроміси» та ділити українських підприємців на малих та великих, хороших і поганих: припиніть відносити людей і бізнес до якихось груп/класів/категорій, особливо якщо Ви – прихильники принципу рівності оподаткування!
Просто поцікавтесь, хто є основними платниками податку на прибуток та хто накопичує найбільші балансові збитки. Не секрет, що 85% податку на прибуток сплачує близько 1100 компаній. Якщо ПнВК буде для 15% тих платників, які і сьогодні майже не платять податок на прибуток або платять незначну частину, це стане черговою імітацією та черговою «напівреформою».

Також, якщо ПнВК запровадити з якимись обмеженнями, то великі платники дуже швидко обростуть дрібними, які не підпадають під обмеження. Це дуже дискредитує саму ідею ПнВК, і скептики скажуть: «Бачите, ми були праві, нічого це не покращило, схеми лишились, адміністрування тільки ускладнилось!».

Тому мета проста – виконати програму Президента. Простий та зрозумілий податок на виведений капітал для всіх!

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

 

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram