Соцмережі
5 Листопада 2021
768

Тетяна Острікова: Локдаун, безробіття та втрати ВВП

За місяць повного локдауну Україна може втратити 14 млрд грн або 0,3% ВВП!

Нещодавно Національний банк України випустив інфляційний звіт за жовтень в якому є оцінка можливих втрат ВВП у разі повного локдауну на один місяць по всій території країни. Запровадження на один місяць жорсткого локдауну призведе до додаткових 0,3% втрат ВВП цього року, а це 14 млрд грн!

Для компенсації цих втрат, враховуючи прогнозні темпи росту у 3,8% у 2022 році, економіці знадобиться 29 днів. Тобто фактично Україна втратить два місяці розвитку.

При чому, якщо в розвинених країнах після економічного падіння йде прискорене зростання, і можна казати що за деякий час країна повністю відновлюється і виходить на той рівень економіки, який прогнозувався ще до кризи, то в Україні ми не бачимо прискореного зростання, а значить ці два місяці втрачені назавжди…

Окрім цього, повний локдаун також вплине на зростання безробіття.

Згідно з науковими дослідженнями, падіння ВВП на 1% призводить до щонайменше 2% зростання безробіття. Тому, протягом карантинного місяця, безробіття в Україні зросте приблизно на 0,6%, а це близько 100 тис. робочих місць!

Для підприємців залишається єдиний вихід — вакцинуватися, пристосовуватися до умов та надіятися на себе, бо в держави немає ні коштів, ні програм, ні планів для підтримки бізнесу.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram