Соцмережі
9 Вересня 2021
645

Тетяна Острікова: Інвестиційний рейтинг України

Україна значно відкритіша для інвестицій за Лівію, Палестину, Філіппіни та РФ, але значно закритіша за Естонію, Грузію, Польщу та Молдову.

Україна посіла 59 місце серед 84 країн в рейтингу країн по регулятивним обмеженням для іноземних інвестицій (FDI Regulatory Restrictiveness Index) від ОЕСР.

Щорічний рейтинг країн опубліковано ОЕСР розраховується за допомогою індексу, який визначає обмеження для інвестицій в країнах по чотирьох основних напрямках.

1. Обмеження іноземного капіталу;

2. Механізми перевірки або затвердження інвестицій;

3. Обмеження щодо працевлаштування іноземців в якості ключового персоналу;

4. Експлуатаційні обмеження (наприклад обмеження на створення підрозділів, повернення капіталу з країни або права власності на землю).

В рейтингу оцінено 84 країни.

Україна на 59 місці з результатом 0,121 (де 0 — повністю відкрита країна, 1 — повністю закрита).

В середньому в країнах ОЕСР індекс 0,063.

Польща на 45 місці з індексом 0,072, Молдова на 41 з 0,06, Білорусь на 51 місці з 0,086, а Естонія та Грузія мають індекс 0,018 та займають 8 та 9 місця рейтингу.

Україна значно відкритіша за Лівію, Палестину, Філіппіни та Росію, яка зайняла 78 місце, та навіть Нову Зеландію, Канаду та Австралію.

Автори рейтингу кажуть, що статистично в країни, які вище в рейтингу, приходить більше інвестицій, що і не дивно.

Тому, на жаль, для іноземної компанії, яка досліджує можливі нові ринки для інвестування, зараз не дуже багато аргументів на користь України. А от для Уряду є чіткий сигнал щодо роботи, яку слід зробити, та перелік факторів, які мають бути покращені, щоб піднятись в рейтингу та вивести Україну на радари інвесторів.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram