Соцмережі
28 Травня 2021
485

Тетяна Острікова: Іноземні та вітчизняні інвестиції 2020

Як відомо, прямі іноземні інвестиції в Україну у 2020 році впали на рівень “мінус” $868 млн. Тобто з України виводили більше грошей, ніж заводили. Але це не означає, що в розвиток української економіки ніхто не вкладав гроші. Загалом 420 млрд грн капітальних інвестицій було здійснено 2020 році.

Держбюджет відповідає лише за 9% цієї суми, або 37 млрд грн. Це і є весь результат “Великого будівництва”. Навіть місцеві бюджети здійснили більше інвестицій – 44 млрд грн, або 10% від загальної суми.

Нерезиденти, як би сумно це не було, але проінвестували лише 1,7 млрд грн, або 0,4%. Найбільшим же джерелом капітальних інвестицій у 2020 були самі українські підприємства, вони здійснили видатків на 279 млрд грн, або 66% від загальної суми.

Податок на виведений капітал – це про допомогу внутрішньому інвестору, який зараз є головним двигуном української економіки. При всій повазі до іноземних інвесторів, у 2020 році вони проінвестували у 162 рази менше, ніж українські підприємці. Виходячи з цієї статистики, влада має правильно розставляли пріоритети у фіскальній політиці.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram