Соцмережі
27 Листопада 2020
794

Тетяна Острікова: Державна допомога бізнесу на час карантину

Заходи підтримки, що готова запровадити держава та кандидати на таку допомогу

Поки що ми лише чуємо про заходи підтримки, але не бачимо їх. Немає поки і тексту законопроекту чи постанови КМУ, які були б опубліковані для обговорення з експертами та бізнесом.
Тому в кращому випадку, ці заходи очікують підприємців не раніше, ніж за тижні 2. Враховуючи бюджетний рік, виникає питання – вони будуть діяти близько місяця? Бо в проекті бюджету на 21 рік ми таких програм не побачили.
Кому і скільки буде надано коштів – поки що теж рівняння з багатьма невідомими. Адже за відсутності законопроекту та його тексту, аналізуємо лише почуте у відео.
-Основний захід підтримки – одноразова виплата 8000 грн тим, чия діяльність підпадає під заборону через посилення карантину. Очікувано, що ця виплата тим, в кого першим КВЕДом на кінець жовтня були: 47 – роздрібна торгівля, 55 – готелі, 56 – кафе та ресторани, 59.14 – кінотеатри, 90 – театральна, концертна діяльність, 93 – спортклуби.
8000 гривень за закритий протягом кількох (можливо й багатьох) вихідних магазин – не зовсім співмірні речі. Такі виплати не пропорційні реальним втратам торгівельного, ресторанного та інших бізнесів.
-Для підтримки працівників бізнесів, які постраждали від карантину через коронавірус виділять ДО 8000 грн на одного працівника, ПРОПОРЦІЙНО до часу простою. Основне питання тут, як буде визначатися простій – лише карантин вихідного дня чи будь-яке підприємство, яке видало наказ про простій через відсутність замовлень або через те, що працівники захворіли?
Якщо ця виплата стосуватиметься лише простою на час вихідних для торгівлі, ресторанів, сфери послуг, то простій по більшості працівникам до 8000 не дотягне.
-1,5 млрд. грн. виділяється для майже 120 тис. юросіб для компенсації ЄСВ.
Простий розрахунок 12,5 тис на одне підприємство. За скількох працівників ця компенсація ЄСВ? За двох чи трьох?
-Анулювання податкового боргу майже 4 млн. громадян, які мають борг до 3060 грн. Тут основне питання, як буде прописана реалізація цього заходу. Якщо треба буде йти в податкову, подавати документи на списання, стояти в черзі – це не захід підтримки, а створення потенційного ризику збільшення зараження. Списання має відбутися автоматично, без додаткових папірців від людей. А в цілому – вдале PR-рішення, адже 80% боржників ФОПів отримають списання, а по сумі – це лише 5% від боргу державі (за аналізом Opendatabot)
-Податкові канікули. При посиленні карантину 200 тис. ФОПів 1-ї групи звільнять від сплати податків і зборів, включаючи єдиний соціальний внесок. Це ще в проекті, оскільки чи буде посилення карантину наразі невідомо. Фопи 1 групи сплачують єдиний податок за ставкою до 10% від прожиткового мінімуму, тобто 210 грн. Це крапля в морі. Звільнення від ЄСВ 1100 грн у місяць буде більш відчутним. Але повторюсь, чи буде воно та за яких умов. І що робити фОПам 2 та 3 груп, для яких такі пільги навіть не обіцяють.
-Крім того, збираються повернути допомогу ФОПам, у яких є діти до 10 років. З ковід-фонду на це в першій хвилі карантину було витрачено 830 млн грн. Скільки виділять цього разу та на який період – наразі не відомо.
Звісно, це краще, ніж нічого. Але багато залежить від наявності коштів в бюджеті, а також від практичної реалізації, наскільки легко буде підприємцям отримати ці виплати та які документи доведеться надати.

Поки що ми лише чуємо про заходи підтримки, але не бачимо їх. Немає поки і тексту законопроекту чи постанови КМУ, які…

Опубликовано Тетяной Остріковой Четверг, 26 ноября 2020 г.

 

 

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

 

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram