Соцмережі
22 Листопада 2019
724

Тетяна Острікова: Держава повинна підтримувати та стимулювати підприємців

Нормативні акти для розвитку бізнесу на досвіді Польщі

Чи мають податки бути стимулюючими? Бізнес до розвитку, економіку до зростання, доходи до збільшення.
Те, що можна було зробити в частині покращення адміністрування податків (електронний кабінет, адекватну роботу реєстру відшкодування ПДВ, підвищення ролі і функцій міністерства фінансів, узагальнюючі консультації тощо) без фіскальних втрат бюджету, вже було зроблено, чи майже зроблено. Точковими пропозиціями нічого не вирішиш.

Далі треба мати політичну волю на зміни, які стимулюватимуть бізнес. Це і податок на виведений капітал, і зниження навантаження на фонд оплати праці, й інші інвестиційні стимули. В перші рік-два ці зміни можуть призвести до зменшення надходжень. Враховуючи, що в сучасному глобальному світі мігрують не тільки люди, але й цілі компанії і виробництва, треба ряд заходів, щоб залишити українського підприємця в Україні, і залучити сюди інвестора.

Успішним прикладом є Польща. Там дотримуються принципів так званої Бізнес конституції – це 5 нормативних актів для розвитку бізнесу, прийнятих у березні 2018:
– підприємець має право вчиняти будь-які дії, крім тих, які заборонені положеннями Конституції, тобто «все що не заборонено – дозволено»;
– зобов’язання влади – не протистояти практиці вирішення аналогічних спорів в однаковий спосіб;
– всі сумнівні положення законів влада трактує на користь підприємця;
– влада працює таким чином, щоб вселити довіру підприємцеві, відповідно до принципів пропорційності, справедливості та рівності, діяти адекватно та швидко, використовуючи найпростіші методи, що ведуть до вирішення заданого питання.

Підтримка розвитку бізнесу і інвестицій у Польщі базується на правилах щодо спеціальних економічних зон, які з травня 2018 поширились на всю територію Польщі:
– можливість компанії отримати пільгу по податку на прибуток на суму інвестицій (пільга становить від 30% від суми інвестицій для великих підприємств, до 70% від інвестицій для малих);
– податкові пільги з’являються при створенні нових робочих місць, утриманні робочих місць, стабільній роботі компанії протягом декількох років тощо;
– ще одна ініціатива з підтримки бізнесу – Innovative Economy Operational Programme. Бюджет у формі грантів компенсує 15-70% витрат підприємства на інвестиції у високі технології, підвищення конкурентоспроможності тощо;
– у 2019 році ставка податку на прибуток для малих підприємств була знижена з 19% до 9%. Малими підприємствами вважаються ті, дохід яких не більше 1,2 млн. євро на рік. З 2020 планка зросте до 2,0 млн. євро на рік;
– з 1 жовтня 2019 звільнено від податку на прибуток фізосіб молодих працівників ( до 26 років), зарплата яких не перевищує 85,5 тис злотих (біля 21 тис дол).

Але Польща на цьому не зупинилася. Прем’єр Mateusz Morawiecki заявив про нові ініціативи щодо дерегуляції умов ведення бізнесу: країна буде впроваджувати Естонський досвід в оподаткуванні, малий бізнес не буде платити ніяких податків, окрім податку на розподілений прибуток.
Таким чином влада хоче мотивувати бізнес інвестувати у власний розвиток.

За прогнозами ОЕСР, такими темпами Польща в найближчі рік-два буде найбільш економічно зростаючою серед 36 країн-членів організації.
Поки ми думаємо, наші сусіди йдуть семимильними кроками. Нам варто брати приклад.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

 

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram