Новини
2 Липня 2020
1 579

Tesla стала найдорожчою автомобільною компанією світу

Тим часом, акціонерів автоконцерну закликають виключити Ілона Маска з ради директорів

За останні два дні курс акцій Tesla виріс на 12%. Під час торгів на біржі NASDAQ 30 червня він досяг нового максимуму в $1085, в результаті чого ринкова капіталізація американського виробника електромобілів вперше перевищила рубіж у $200 млрд і той ще сильніше відірвався від колишнього лідера Toyota, пише Financial Times.

У середу, 1 липня, котирування американської компанії виросли на 3,5%, її ринкова капіталізація збільшилася до $207,2 млрд. З лютого цього року капіталізація Toyota скоротилася на 12%. Ринкова капіталізація Toyota в середу склала близько $201,9 млрд.

На момент написання новини курс Tesla становить $1 119,63 за один цінний папір з ринковою капіталізацією у $207,55 млрд.

Як зазначає видання, Tesla стала другим за величиною автовиробником у світі в січні цього року. Тоді за ринковою капіталізацією вона обійшла німецький автоконцерн Volkswagen. Тепер Tesla коштує більш ніж удвічі дорожче німецького гіганта.

Toyota, яка створила гібрид Prius, раніше зробила ставку на водневі паливні елементи, а не на електричні двигуни. Через це компанія програє конкурентам на ринку електромобілів.

Зараз японська компанія активно інвестує в розробку електромобілів і автомобілів з автоматичним управлінням. У цьому році Toyota прогнозує падіння прибутку на 80% через пандемію коронавірусу.

Водночас, впливова консалтингова компанія Pensions & Investments Research Consultants (Pirc) рекомендувала акціонерам Tesla проголосувати за виключення Ілона Маска зі складу ради директорів автомобільної компанії, повідомляє The Guardian.

Приводом для цього стала угода від 2018 р., згідно з якою Маск може отримати від Tesla винагороду в розмірі $55 млрд.

Навесні 2018 р. акціонери автовиробника схвалили нові умови винагороди для генерального директора компанії Ілона Маска, яка не передбачає фіксованої зарплати й бонусів, а прив’язана до показників компанії. Pirc вважає, що угода “несправедливо збагачує генерального директора”.

Крім того, консалтингова компанія вважає, що поведінка Ілона Маска псує імідж Tesla, а також призвела до багатомільйонних втрат.

Це вже не перший випадок, коли акціонерів компанії закликають голосувати проти Ілона Маска, пише видання. Так, в середині 2018 р. акціонери голосували щодо можливого зняття його з посади голови ради директорів. Але більшість тоді підтримала засновника компанії.

У серпні того ж року Ілон Маск повідомив у Twitter, що розглядає можливість зворотного викупу всіх акцій Tesla по $420. Через кілька днів він відмовився від цієї ідеї. В результаті акції компанії спочатку різко подорожчали, а потім обвалилися, привівши до багатомільярдних збитків інвесторів.

Останні в результаті подали в суд на Ілона Маска, а Комісія з цінних паперів і бірж США (SEC) звинуватила його в шахрайстві. В результаті Маск зміг врегулювати претензії регулятора, але був змушений залишити посаду глави ради директорів. Зараз він залишається генеральним директором Tesla і членом правління.

Як відомо, ще не початку лютого акції компанії зросли до понад $700. Черговий зліт оцінки акцій був досягнутий через зростання виручки. Аналітики були впевнені, що це ще був не останній рекорд.

А в цей час у Tesla з’являється новий конкурент, так званий “вбивця Tesla”. Американський виробник електрокарів Lucid Motors побудував завод в пустелі штату Арізона. Компанія отримала інвестиції у розмірі $1 мільярда від фонду Public Investment Fund of Saudi Arabia.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram