Новини
11 Січня 2021
695

Tesla шукає директора з дизайну для створення електромобіля у Китаї

Для компанії — це другий за значущістю ринок після США

Tesla Ілона Маска шукає директора з дизайну у Китаї. Компанія планує створити у Шанхаї або Пекіні власний проєктно-конструкторський центр, який розроблятиме електромобілі спеціально для китайських споживачів, повідомляє Reuters.

Як розповіли співрозмовники агентства, менеджери з персоналу американського виробника автомобілів і хедхантери розпочали відбирати кандидатів на посаду шеф-директора у Китаї ще у вересні й активізували процес у грудні минулого року, скориставшись LinkedIn та іншими засобами для спілкування з фахівцями.

“Вони шукають людей, які знайомі з китайською та американською культурою, мають мінімум 20 років досвіду у дизайні та зможуть подолати розрив між Китаєм і США, орієнтуючись на інтереси китайських споживачів”, — зазначають джерела агентства.

І додають, що голова міжнародного дизайну Tesla Франц фон Хольцхаузен уже провів декілька співбесід. Пошук майбутнього куратора “китайського” дизайну Tesla проводився в основному у КНР. Після вибору директора компанія розпочне набір команди, яка, ймовірно, складатиметься приблизно з 20 дизайнерів і конструкторів.

За даними консалтингової компанії LMC Automotive, Китай є найбільшим у світі автомобільним ринком, а також найбільшим для повністю електричних транспортних засобів, обсяг продажів яких, як очікується, досягне приблизно 1,5 млн автомобілів у 2021 році. Для Tesla це другий за значущістю ринок після США.

Інтерес Ілона Маска до розробки автомобілів у Китаї є частиною стратегії Tesla щодо збільшення міжнародних продажів до позначки у 500 тис. автомобілів. У 2020 році компанії вдалося максимально наблизитися до цієї цифри.

“Китайські споживачі придбали близько 145 тис. автомобілів Tesla минулого року, що становить приблизно третину від загального обсягу продажів компанії у світі”, — повідомляє LMC Automotive.

На початку 2020 року Ілон Маск на пресконференції у Шанхаї, де розміщується складальне виробництво Tesla заявляв, що “було б дуже круто” створити китайський проєктно-конструкторський центр, щоб фактично спроєктувати оригінальний автомобіль у Китаї для світового споживання. “Я думаю, що це було б дуже цікаво”, — наголосив він тоді.

Фото: CNN

За інформацією джерел агентства, плани автовиробника щодо дизайн-студії та проєктно-конструкторського центру ще не повністю розроблені. “Швидше за все, компанія дочекається змін в американо-китайських відносинах за нового президента США, перш ніж прийме остаточне рішення про його створення”, — зазначає Reuters.

Усі співрозмовники агентства наголосили, що планований до створення центр у Китаї повинен стати комплексним, оснащеним найсучаснішим дизайнерським обладнанням. При цьому один зі співрозмовників назвав його повнофункціональною студією, яка дозволить концептуалізувати дизайн автомобіля та створити його остаточну форму у тривимірних цифрових моделях, які передаватимуться для подальшого втілення інженерам Tesla, які в основному базуються в Північній Каліфорнії.

Інші два співрозмовники додали, що китайська студія Tesla, можливо, проводитиме дослідження щодо переваг китайських споживачів, а також працюватиме над автомобілями для виробництва на заводі у Шанхаї.

Передбачається, що саме там дизайн компонентів автомобілів коригуватиметься під технічні вимоги інженерів. “Схоже, Tesla готова пустити тут коріння”, — зазначив один зі співрозмовників.

Ймовірно, що для Китаю буде створено модель з дешевшим об’ємним генератором вартістю $25 тис., про яку Маск згадував на заході Battery Day у вересні 2020 року та який, за його словами, Tesla може вивести на ринок приблизно через три роки.

Скоріш за все це буде компактний автомобіль, менший ніж Model 3. Компактні автомобілі не так популярні у США, на них припадає близько 10% всього автомобільного ринку Америки, а у Китаї, за даними консалтингової компанії LMC Automotive, вони складають 25% продажів, або близько 6 млн автомобілів на рік, зазначає агентство.

Як наголосив глава Шанхайської консалтингової компанії Automotive Foresight Йель Чжан, компактний автомобіль Tesla матиме гарний вигляд для Китаю, а також решти Азії та Європи. За його словами така модель може серйозно потіснити на ринку автомобілі Toyota Corolla і Volkswagen Golf.

Про суперечливі прогнози щодо поведінки акцій найвідомішого виробника електромобілів можна прочитати в матеріалі “Купувати чи не купувати: Інвестиції у Tesla”.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram