Новини
8 Вересня 2020
983

Tesla назвали найнебезпечнішою компанією світу

Акції компанії переоцінені у 159 разів

Tesla є найнебезпечнішою компанією світу для інвесторів. Таку думку висловив глава аналітичної компанії New Constructs Девід Трейнер, пише CNBC.

“Ви можете придумати багато оптимістичних сценаріїв для Tesla. Можете припустити, що вона зробить 30 млн автомобілів у найближчі 10 років, можете уявити, що вони досягнуть рівня Toyota, найефективнішої автомобільної компанії в історії, або ж займуться страховим бізнесом. Але навіть у будь-якому з цих випадків прогнозований прибуток буде занадто малий для нинішньої ціни акцій”, — зазначив він.

За словами Трейнера, поточні котирування Tesla, що торгуються по $418,3 за акцію, були б справедливі в тому випадку, якби її частка від загального ринку електромобілів становила від 40% до 110%.

Однак при нинішньому рівні продажів у 57 тис. машин у рік і допущенні, що до 2030 р. буде продано 10,9 млн штук, частка ринку складе 42%.

“Таким чином, акції Tesla переоцінені в 159 разів щодо її ж майбутньої виручки”, — розповів аналітик.

Акції компанії Ілона Маска він називає “одним із найбільших карткових будиночків усіх часів, який готується впасти”. При цьому Трейнер підкреслює, що ситуацію не виправить навіть недавнє дроблення акцій з розрахунку один до п’яти. Воно зробило їх доступнішими для приватних інвесторів, що тільки підвищило ціну.

За оцінкою аналітика, справедлива ціна акцій Tesla дорівнює приблизно 10% від реальних показників, тобто $41,8 за штуку.

В кінці квітня засновник і глава Tesla Ілон Маск написав у Twitter, що вартість компанії, на його думку, переоцінена. Слідом за цією заявою котирування знизилися на 10% — до $683 за штуку (з розрахунку до дроблення).

Як відомо, акції Tesla у серпні на торгах виросли на 11,20%, досягнувши позначки $1 835,64. Капітал Маска збільшився на $7,8 млрд.

Нагадаємо, Ілон Маск вийшов на третє місце у списку найбільш забезпечених людей світу за версією Bloomberg, випередивши засновника компанії Facebook Марка Цукерберга.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram