Новини
25 Червня 2019
1 838

Тепер з Вернандським: В Україні з’явиться банкнота в тисячу гривень і зникнуть монети

Монети 1, 2 та 5 копійок перестануть бути платіжним засобом з 1 жовтня цього року

Фото: bank.gov.ua

З 25 жовтня 2019 року Національний банк України вводить в обіг банкноту нового найвищого номіналу – 1 тис. грн. На лицьовій стороні буде зображено портрет Володимира Вернадського, на зворотній – будівлю Президії Національної академії наук України. Про це йдеться у повідомленні Національного банку України.

Як зазначається, банкнота має елементи захисту паперу, а також інноваційні поліграфічні елементи захисту: “віконну” захисну стрічку, що містить цифрове зображення номіналу банкноти та тризуба – малого державного герба України. При зміні кута нахилу банкноти спостерігається кінематичний ефект – змінюється напрямок руху фонового зображення стрічки. А також оптично-змінний елемент SPARK з кінематичним ефектом: при зміні кута нахилу банкноти на ділянках зображення спостерігаються поступові переходи кольорів (від золотистого кольору до нефритового).

За розміром і кольором банкнота номіналом 1 тис. гривень помітно відрізняється від банкнот інших номіналів. “Це допоможе населенню легко визначати номінал. Розмір нової банкноти становить 75х160 мм. Основний колір – блакитний”, – повідомили у відомстві.

Крім того, з 1 жовтня 2019 року будуть виведені з обігу та перестануть бути платіжним засобом в Україні монети номіналом 1, 2 та 5 копійок. “Відтоді їх не прийматимуть під час розрахунків готівкою за товари та послуги, а Національний банк почне вилучати ці монети з готівкового обігу”, – йдеться у повідомленні.

Як зазначається, громадяни зможуть без обмежень та безкоштовно обміняти ці монети на монети та банкноти інших номіналів упродовж наступних трьох років. “Так, упродовж першого року з дати вилучення їх з обігу – до 30 вересня 2020 року включно – в усіх відділеннях українських банків. Упродовж трьох років з дати вилучення їх з обігу – до 30 вересня 2022 року включно – у Нацбанку та уповноважених банках: Ощадбанку, ПриватБанку та Райффайзенбанку Аваль”, – пояснили у відомстві.

Крім того, розпочнеться поступове вилучення з обігу монет номіналом 25 копійок. На відміну від 1, 2 та 5 копійок, 25 копійок поки що залишаться у готівковому обігу. “Ними можна буде розраховуватися, але ті монети, що потраплятимуть у банки, не повертатимуться назад в обіг і поступово їх ставатиме все менше”, – зазначається у повідомленні.

І додається, що для полегшення готівкових розрахунків в Україні можуть застосовуватися правила заокруглення загальних (у чеку) сум розрахунків готівкою за товари (роботи, послуги) до сум, кратних 10 копійкам.

У НБУ нагадали, що останнього разу Нацбанк уводив у обіг новий номінал 13 років тому – у 2006 році. “Це була банкнота номіналом 500 гривень. Тоді середньомісячна заробітна плата становила близько 1 тис. гривень і розмінювалася двома банкнотами найвищого номіналу”, – зазначили у відомстві.

І додали, що з того часу змінилася і структура банкнот в обігу. “Зараз понад 55% з них за сумою припадає на банкноти номіналом 500 гривень, і ще третина – на банкноти номіналом 200 гривень. Зважаючи на світовий досвід, таке наближення до 50% може свідчити про потребу введення вищого номіналу”, – пояснили у НБУ.

Оновлення номінального ряду банкнот гривні

Фото: bank.gov.ua

За словами голови Національного банку України Якова Смолія, необхідність введення в обіг банкноти нового найвищого номіналу назріла досить давно. “Після появи в обігу банкноти номіналом 1 тис. грн середньомісячна заробітна плата буде розмінюватися дев’ятьма банкнотами найвищого номіналу, і це буде набагато зручніше, ніж зараз”, – наголосив він.

Також зазначається, що після завершення процесу вилучення дрібних монет і введення в обіг банкноти нового номіналу – номінальний ряд гривні скоротиться із 17 до 12 номіналів. “Всього в ньому залишиться 6 номіналів монет та 6 номіналів банкнот. Так він стане більш впорядкованим. Саме ряд з 11-13 номіналів є найбільш вживаним підходом для провідних країн у різних куточках світу – від США, Канади, Великої Британії до Чехії, Данії, Швейцарії та Австралії”,– уточнив Яків Смолій.

Нагадаємо, Європейський центральний банк (ЄЦБ) запустив в обіг оновлені банкноти номіналом в 100 і 200 євро. Всього буде надруковано 3 млрд купюр нового зразка. Старі ж поступово вилучатимуть з торгових мереж, при цьому вони залишаються повноцінним платіжним засобом.

А з кінця квітня цього року припинився випуск банкнот номіналом €500 в Німеччині та Австрії. Якщо інші 17 країн Єврозони зробили це ще в січні 2019 року, то ФРН та Австрії надали більше часу для “плавного переходу”. Оскільки саме в цих країнах обертається найбільше 500-єврових купюр.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram