Бiзнес
19 Листопада 2021
2 374

Темне минуле Black Friday: Все про всесвітньо довгоочікувану п’ятницю

Історія найбільшого розпродажу року, знижки, що чекають українців і різноманітні думки вітчизняного бізнесу про цей день

У Німеччині, в маленькому містечку Ахен, великі знижки на день Чорної п’ятниці спричинили бійку в супермаркеті. Жінка, яка приїхала за покупками з братом і мамою похилого віку, встигла схопити останній вільний візок.

Але несподівано візок із її рук вирвав покупець похилого віку, грубо відштовхнувши жінку. Брат поспішив заступитися за сестру. Він відібрав візок і штовхнув пенсіонера. Розлючений покупець почав кидати в сім’ю предметами, які траплялися йому під руки, загнавши жінку з її дітьми в ковбасний відділ.

Тут почалася взаємна “велика” бійка із застосуванням оригінальної зброї: чоловіки билися ковбасою, а жінки кидали у пенсіонера сардельки. Усі учасники бійки з численними несерйозними травмами виявилися спочатку у шпиталі, а потім — у поліції.

Подібних ситуацій (кумедних чи страшних) чимало. Наприкінці листопада настає “Чорна п’ятниця” (Black Friday) — час, коли в магазинах стоїть ґвалт, а продавці не встигають обслуговувати клієнтів на касі. Щорічна акція триває кілька днів і відома великими знижками, які можуть сягати 90%.

Масштабні розпродажі приваблюють юрби людей. Не дивно, що часом неконтрольована пристрасть до шопінгу призводить до сумних інцидентів, або й зовсім безглуздих.

Історія виникнення дня розпродажів

Тепер Чорна п’ятниця відкриває для багатьох довгоочікуваний сезон розпродажів та покупок. Однак спочатку вона мала менш позитивний зміст.

Вислів “Чорна п’ятниця” виник у другій половині XIX ст., і він не мав нічого спільного із шопінгом. У п’ятницю 24 вересня 1869 року у США відбувся крах ринку, викликаний падінням цін на золото. Економіка Америки не могла оговтатися від цієї кризи кілька років.

Однак часи змінюються, і через сторіччя перше значення “Чорної п’ятниці” було забуте. У 50-60-х роках XX ст. його почали використовувати поліцейські Філадельфії для позначення автомобільних заторів. Щороку у п’ятницю після Дня подяки місто наповнювали охочі купити новорічні подарунки. Вони викликали затори на дорогах та стовпотворіння в магазинах, провокуючи невдоволення офіцерів поліції.

Зараз багато американців беруть вихідний у Чорну п’ятницю, щоб разом із сім’єю вирушити за покупками. У 50-х ситуація дещо відрізнялася: співробітники магазинів брали лікарняні через наплив відвідувачів.

У статті 1951 року “Поради для добрих людських відносин із керівниками виробництва” описується Чорна п’ятниця так: “П’ятниця після Дня подяки — це хвороба, яка поступається за своїми наслідками тільки бубонній чумі. Принаймні так думають ті, кому потрібно виходити на роботу в Чорну п’ятницю. Половина співробітників відсутня, виправдовуючись довідкою про хворобу”.

Період після Дня подяки та до Різдва — найприбутковіший для власників магазинів. Тому ще у 60-х бізнесмени задумалися про те, щоб надати виразу “Чорна п’ятниця” нового, позитивнішого змісту. У Філадельфії проводилися рекламні кампанії, націлені на формування позитивного образу цієї події. “Найкращий день у році, щоб вирушити за покупками із сім’єю” — так ЗМІ описували Чорну п’ятницю.

Була навіть спроба перейменувати “Чорну п’ятницю” на “Велику п’ятницю”, щоб провести паралель із величезними знижками, але нова назва не прижилася.

Нині Чорна п’ятниця вийшла за межі штату Філадельфія: схожі акції можна зустріти у всьому світі. Однак, ця подія все ще відбувається найбільш масштабно в США. Чорна п’ятниця стала приводом для проведення різноманітних розважальних подій, наприклад, знаменитого Параду Дня подяки Macy’s у Нью-Йорку. Вперше цей захід було організовано у 1924 році, щоб залучити відвідувачів до універмагу Macy’s наступного дня, до Чорної п’ятниці.

Та ставлення до Чорної п’ятниці неоднозначне.

У більшості американців вона асоціюється зі святом, шансом зробити вигідні покупки. Деякі видання навіть називають Чорну п’ятницю “найкращим днем ​​для покупки телевізора”.

Проте є й протилежний погляд. Останніми роками магазини США починають відмовлятися від Чорної п’ятниці, мотивуючи це тим, що після Дня подяки співробітникам і покупцям краще провести час із сім’єю. Погану репутацію цієї події також створюють випадки травм і смертей, які відбуваються щороку через тисняву на розпродажах.

Проте Чорна п’ятниця залишається найприбутковішим періодом у році. Згідно зі статистикою, у США продажі становлять мільярди доларів всього за день. Так виникла нова асоціація із назвою: in the black в англійській означає “вийти в плюс”, тобто отримати прибуток.

Чорна п’ятниця породила ще один день знижок. Інтернет-магазини влаштовують розпродаж у понеділок після Дня подяки, оскільки люди продовжують купувати за інерцією. Кіберпонеділок придумали на початку XXI ст. власники онлайн-платформ, помітивши, що продаж після Чорної п’ятниці зростає не лише в офлайн-магазинах. Проте, багато блогерів і професійних баєрів радять купувати товари в Інтернеті та під час Чорної п’ятниці. Так ви уникнете стовпотворіння в торгових центрах і зможете зробити більш продуманий вибір.

Українська Black Friday

Фото: Depositphotos

В Україні, як і у світі, розпродаж розпочнеться 26 листопада. Цьогоріч знижки будуть не лише на одяг і взуття, а й на туристичні тури, авіаквитки та різноманітну техніку. У категорію розпродажів потрапляють закордонні туристичні тури та авіаквитки. Багато компаній готують акції на електронну техніку, автотовари, ходову побутову техніку, дитячі іграшки, меблі для дому та інші товари. Очікуються приємні знижки на різні навчальні курси та книжкові видання.

Розпродажі будуть проводити такі відомі компанії як Eldorado, Comfy, Rozetka, Answer, Adidas та багато інших. У 2021 році до цього заходу приєднається ще не один десяток нових онлайн магазинів та організацій.

Застати Black Friday можна буде і в торгових центрах. Однак максимальні розпродажі там триватимуть лише один день. Максимальні знижки до -90% будуть оголошені далеко не на всі товари та популярні послуги. Найчастіше можна буде побачити цифри -50% та -30%.

Найкращі знижки очікуються на товари минулих сезонів, тут справді можна прогнозувати обвал до 70-90%. З одягу та взуття найбільше падіння цін відбудеться на рідкісні розміри, що залишилися на складах — маленькі та великі. А ось на електроніку та техніку, особливо найкращу, реальна знижка становитиме не більше 20%, а частіше — від 5 до 15%.

Тим часом ми запитали представників українського бізнесу, чи планують вони скористатися знижками цього дня та чи пропонують знижки вітчизняним споживачам.

Алла Глива, експерт з туризму, директор туристичних агентств “Tur Bar Lounge”

“Чорна п’ятниця навряд чи актуальна в туристичному бізнесі цього року, тому що на сьогодні найдоступніший напрям — Єгипет, де переповнені готелі, та чималий наплив російських туристів, які були відсутні шість років. Повернення Італії та Британії та додаткові чартери з Казахстану, плюс міністерство врегулювало мінімальну вартість готелів, нижче яких знижувати вже не можна. Якщо говорити про ціну на Кубу, Домінікану тощо, то ціни такі, як на Єгипет, тому нижче опускати ціни також нікуди. Напрямів, хоч уже й більше, але все одно небагато.

Тож знижувати ціни на невелику кількість чартерів сенсу не бачу, як і робити знижки на тури в Чорну п’ятницю. Адже фіксованих цін у нас немає і зазвичай якщо і є спеціалізовані пропозиції, то вони операторські в нашому виконанні”.

Анна Горкун, СЕО та власниця виноробної компанії 46 Parallel Wine Group

“Чорна П’ятниця” — очікувана подія для багатьох споживачів, адже американська традиція останні роки міцно закріпилася в нашій культурі. Враховуючи, що у продуктовому портфелі 46 Parallel Wine Group представлені кілька сегментів вин — преміум та комерційний (масовий), то підхід до участі у цій акції з різними винами різний.

У випадку з комерційним сегментом вин бренду Apostrophe, глибокі знижки у Чорну п’ятницю — добрий інструмент підвищення рівня продажів. Плюс, погодьтеся, подібні акції дозволяють багатьом брендам показати свою конкурентоспроможність і забезпечити ту саму “першу пробу”, яка в майбутньому може конвертуватися в лояльність і регулярне споживання.

Водночас якщо говорити про преміумсегмент наших вин — El Capitan і Grand Admiral — подібні акції, скоріше, виняток, аніж частина маркетингової стратегії насамперед — пряме вираження лояльності до кожного клієнта. Виходячи з цього наша компанія підготувала любителям вина кілька крутих цінових пропозицій, які можна буде побачити на нашому однойменному сайті.

Я, на жаль, ніколи не встигаю, приділити належну увагу Чорній п’ятниці, хоча розумію, що за наявності можливості планувати покупки це чудова можливість раціонально розпорядитися своїм бюджетом. А з огляду на те, що я часом не потрапляю на ці знижки, волію вважати себе тим споживачем, який підтримує бізнеси, купуючи товари за регулярною ціною”.

Оксана Соколова, засновник Health is Wealthhealth coach, нутриціолог, біолог, спортсменка 

“Чорної п’ятниці не чекаю. Для мене це неактуально, не люблю, коли бренди стимулюють мене купувати. Наскільки мені відомо, багато брендів цього року вирішили відмовитися від участі у Чорній п’ятниці — саме через відмову від такої культури та руху до усвідомленого споживання.

Я особисто купую тільки те, що потрібно, ситуативно можуть бути покупки, але вони все одно будуть усвідомлені, нічого зайвого. Я, звичайно, люблю знижки, але Чорна п’ятниця — не про знижки в принципі.

Знижки на послуги свої не даю, тож Чорної п’ятниці у нас у компанії не буде”.

Дар’я Артеменко, власник туроператора преміального сегмента Zabugor 

“В індустрії туризму, як і в будь-якій іншій сфері Чорна п’ятниця (ЧП), очікувана подія. Клієнти вже заздалегідь відстежують пропозиції туристичних агенцій та операторів. Адже в цей період є гарна нагода забронювати свою подорож за вартістю, яка суттєво відрізняється від звичайних цінових пропозицій.

Наша компанія надає послуги в організації відпочинку класу преміум і наші клієнти не ганяються за знижками. Але, в період ЧП ми та наші партнери готелі класу люкс на Мальдівах, в ОАЕ, Маврикії, Сейшелах будемо в чорноп’ятничному тренді та запропонуємо нашим клієнтам чудову можливість придбати тур у готелі 5* Deluxe за гарними знижками.

Що ж до мене, не можу сказати, що я чекаю на ЧП. Але, в цей період рекламні пропозиції багатьох постачальників послуг особливо активні, тому, якщо я побачу щось корисне для себе чи своєї сім’ї, звичайно скористаюся такою можливістю”.

Олена Колосвєтова, засновник проєкту Italy lovers club і travel-блогер

“Перше з чим у мене асоціюється Black Friday — це з класним маркетинговим ходом: проблема залишок, що залежалися, які потрібно було збути до Різдва переросло в щорічну подію в багатьох країнах.

Особисто я не готую нічого для своїх туристів на Black Friday та не планую нічого купувати. Моя життєва стратегія — це йти проти масових трендів. Мені більше подобається маркетингова стратегія Hermes, коли сильні світу цього вишиковуються в чергу, щоб купити сумку за ціною машини.

І залишків, що залежалися, у мене немає, а якісний туристичний сервіс в Італії я готова надати цілий рік для всіх любителів Італії”.

Джерела: UNN, Daile News, The Telegraph, Ukranews, Mail One

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram